Директорът по мениджмънта в Ливърпул Йън Еър благодари на "карамелите" за снощното почитане на жертвите, както и за подкрепата на Евертън през годините, за да се разбере кой точно е виновен за трагедията от преди 23 години.

"Искам да благодаря от сърце от името на Ливърпул на целия щаб и феновете на Футболен клуб Евертън за начина, по който подкрепиха семействата на жертвите от `Хилзбъро`", каза Еър за официалния сайт на "червените".

"Ние винаги сме били съперници на терена, но извън него - двата клуба винаги са се подкрепяли. Веднага след трагедията, Евертън застанаха зад нас и ни подкрепяха до миналата седмица, когато независимата комисия обяви какво точно се случи на `Хилзбъро`. В подобни случаи, футболното съперничество трябва да отиде на заден план, това прави този град уникален. Мисля, че феновете на двата тима може да са горди със себе си, заради поведението си от последните дни, седмици и години след трагедията", завърши Еър.

Независимата комисия, която разследваше трагедията на "Хилзбъро", публикува през миналата седмица доклад, в който се казва, че полицията е можела да предотврати трагичните събития от преди 23 години.

Докладът, който е с дебелина от 394 страници, стигна до заключения за това как точно се е случила трагедията на стадиона на Шефилд Уендзди и за това как властите не са действали адекватно.

94 фенове на Ливърпул загубиха живота си в деня на полуфинала от турнира за ФА Къп срещу Нотингам Форест, а още двама починаха по-късно в болницата, припомня БГНЕС.

Вижте невероятният жест на феновете и отбора на Евертън към загиналите запалянковци на Ливърпул: