Днес организацията на реферите награди отличниците за 2012-а година.

"Обвинения към съдиите има откакто се помня. Но след подписването на Конвенцията на УЕФА от БФС, както и с мониторинга, който се налага, смятам съдийството върви напред. Доволен съм, че младите идват тук, гледат и се интересуват, стараят се да се развиват, каза още Орманджиев, цитиран от БТА.

Според него, много е важно съдиите да бъдат единни на терена, да работят като екип. Защото една грешка може да доведе до загуба на точки и дори до провала на един цял сезон.

"През пролетта имаше две много сериозни грешки, но те останаха на заден план заради последните скандали. Всичко се измести за мача в Пловдив между Ботев и Лудогорец, където Таско Тасков направи само една грешка. Но тази грешка промени резултата и това си беше гаф, коментира Орманджиев, който е бивш международен съдия.

Той изчислил, че съдиите допускат едва 2 процента от грешките в мачовете. Футболистите например допускали много повече грешки и статистиката била безмилостна дори към Лионел Меси. Неговият брак в играта бил в рамките на 10-12 процента. Работата на реферите ще стане по-лесна, когато отборите започнат да играят по-добър футбол, да произвеждат качествени футболисти, които да бъдат интересни за западния пазар.

Орманджиев коментира и представянето на Станислав Тодоров, който за втора поредна година беше избран за номер 1 у нас, а страната ни се върна на картата на Шампионската лига след 12 години.

"Гледах мачовете на Станислав и у нас, и зад граница. Мисля, че се представи на високо ниво. И тази година той беше много по-убедителен от 2011-а, коментира още шефът на Асоциацията.

Изборът на Никола Джугански за председател на Съдийската комисия на БФС бил много добър. На първо място Джугански е приеман от всички рефери, след това той не се е забърквал в скандали по време на кариерата си, а като допълнение е и честен човек.