11 играчи на "Нефтохимик" и "Черноморец" бяха задържани при спецоперация на ГДБОП вчера в морския град. Те са участвали с конкретни залози върху мачове, които са от чужди първенства, като тяхната цел е била евентуална печалба.

Арестувани бяха и двамата организатори на мрежата - 26-годишни бургазлии. Единият е бивш, а другият настоящ футболист. Според Дарик това са Тошко Пачев и Иван Сивев.

Шефът на Районната прокуратура Андрей Червеняков заяви, че участниците в незаконните залагания могат да отидат зад решетките за една година, а организаторите на "черното тото" - за 6.

Говорителят на Районна прокуратура-Бургас Мария Маркова пък уточни, че залозите са били от 300 до 500 лева, като се участва за мачове на различни футболни лиги и първенства, чрез изпращане на sms до съответните организатори, предаде "Фокус".
Участникът в хазартните игри получава съобщението и ги препраща към организаторите, т.е. организаторите са букмейкъри.

Задържаната група за незаконни залагания не е манипулирала футболни мачове, каза по-късно на пресконференция в Министерство на вътрешните работи директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” ГДБОП главен комисар Станимир Флоров, цитиран от "Фокус".

В групата са участвали футболисти от професионални футболни клубове – „Нефтохимик” и „Черноморец”, каза Флоров. Основните организатори са двама, а един е посредник. Извършвани са залагания както на срещи в „А” и „Б” професионална футболна група, така и за мачове, които са се играли в европейските турнири.

"В основния организатор е намерена голяма сума пари – 10 000 лева джобни. Повдигнати са обвинения на двама души. Двама души са разпитани пред съдия и те са направили самопризнания. Установено е, че доста елитни спортисти от футболните среди са зависими от хазарта. Схемата е свързана с незаконни залагания, а не за манипулиране на мачове", уточни главен комисар Станимир Флоров.