"Артилеристите" надделяха над "свраките" със 7:3 в мач, изпълнен с грешки, голове, рекорди и един много специален хеттрик. Тио Уолкът, който бе вкаран в полемика, след като не поднови договора си с Арсенал, реализира хеттрик за "артилеристите", които не допуснаха повторение на драматичния резултат от дербито с Нюкасъл в началото на 2011 г. (4:4).

Голеадата означаваше и друго. С десетте гола отборите на Арсенал и Нюкасъл подобриха с шест попадения за най-резултатната година в историята на Висшата лига. С днешния последен резултат от съботната програма общият брой попадения от началото на календарната година в Премиершип бе закован на 1094, съобщи livesport.

Арсенал започна на по-висока скорост и на няколко пъти в началото на срещата създаде притеснения на противниковата защита. Във втората минута Окслейд-Чембърлейн се измъкна напред и успя да отправи изстрел, който обаче не доведе до нищо сериозно. Демба Ба отвърна за Нюкасъл малко след това с опасен удар с глава, след който топката премина в страни от гредата.

В 20-ата минута Уолкът постави началото на головото шоу на "Емирейтс". Въпреки съмненията за засада нападателят овладя извеждащото подаване в половината на "свраките", напредна към вратата и с добре пласиран удар в далечния ъгъл откри за 1:0. Арсенал можеше да удвои, след като Подолски изведе Уолкът сам срещу Тим Крул, но прехвърлящият опит на футболиста на домакините не бе достатъчен да преодолее стража.

В 40-ата минута Тиоте отправи топовен шут от дистанция, който разтърси ръцете на Шчесни, но не се озова в мрежата. Нюкасъл отбеляза изравнителния си гол в 44-ата минута, след като Демба Ба отправи пряк свободен изстрел топката срещна главата на Джак Уилшър и неспасяемо влетя в мрежата на Арсенал за 1:1.

Головото шоу през втората част продължи Окслейд-Чембърлейн. 20-годишният полузащитник отбеляза първия си гол за сезона след пас на Касрола и добре пласиран удар с десния крак покрай Крул - 2:1.

Силвен Мавро обаче отново доведе нещата до равенство. В 59-ата минута Габриел Обертан свърши трудната работа на лявото крило и пусна пас, успоредно на гол линията. На далечната греда напълно непокрит бе Мавро, който просто засече топката за 2:2.

Плеядата от защитни издънки продължи пет минути по-късно, когато Лукас Подолски направи 3:2. Уилшър задържа топката до крайната линия в наказателното поле, след което подаде към далечната греда. Там Колочини и Крул не се разбраха и аржентинският бранител чукна топката обратно към вратата. Кълбото се разходи по напречната греда, след което падна за Подолски, който с глава отбеляза петия гол в срещата.

В 69-ата минута отбраната на Арсенал проспа пас към Демба Ба, който направи 3:3, но усилията на нападателя се оказаха напразни, тъй като в другия край на терена минути по-късно с втория си гол в мача Уолкът отново върна домакините напред – 4:3. Този гол изглежда пречупи "свраките", които допуснаха още два гола след влизането на Оливие Жиру.

В 85-ата французинът с плонж реализира за 5:3, две минути след това отново той се разписа за 6:3. Вечерта приключи със заслужен хеттрик за Тио Уолкът, който сам изработи десетия гол в срещата.

Нападателят падна в наказателното поле след единоборство с противников играч. Докато гостите бяха вперили поглед в главния арбитър, очаквайки решението му за наказателния удар, Уолкът се изправи и стреля в горната част на вратата за крайното 7:3.

Вижте класирането в Премиършип