Ако домакините допуснат гол, после ще трябва да връщат 4, а това е доста ве­роятно с оглед на пробле­мите, които изпитва Барса в дефанзивен план напоследък. За да нулират пасива си, каталунците ще хвърлят всички сили в атака, което ще даде възможности на Милан за контраатаки.

В начало­то на сезона Барселона бе определян като фаворит за трета европейска тит­ла в рамките на 5 години, но сега шансовете на ти­ма са под сериозна въпро­сителна. Мнозина се усъм­ниха във формата на Меси, който бе почти незабеле­жим в първия мач на "Сан Сиро", но пък има 51 гола в 41 мача във всички турни­ри от началото на кампа­нията. Освен това Лео е голмайстор №1 в Шампио­нската лига през последни­те 4 сезона и сега съотборниците му повече отвсякога имат нужда от него, за да се класират в Топ 8 на Европа за шести пореден път.

На пейката на Барса отново няма да бъде треньорът Тито Виланова, който е на лечение в Ню Йорк, и няма как спадът във формата на тима да не бъде свързван пряко с неговото отсъ­ствие. Барселона успя да отстрани Милан през ми­налия сезон по същото вре­ме, както и в полуфинали­те на сезон 2005/06, но се­га традицията е срещу тях, тъй като не успяха да се възползват от правило­то за гол на чужд терен в първия мач. Казано по друг начин, шансовете на ре­ванша щяха да са много по-големи при 1:3 на "Сан Сиро", отколкото сега при 0:2.

Милан от своя страна вече има едно сериозно черно петно в историята си, постигнато именно срещу испански отбор при сходни обстоятелства, и сега росонерите ще са твърдо решени да не го повторят. През 2003/04 те победиха Ла Коруня с 4:1 в първия мач от четвъртфиналите и бяха сигурни в продължаването си нап­ред. Депортиво обаче разгроми росонерите с 4:0 на реванша и това е най-големият обрат, правен някога в Шампионската лига.

Бар­селона ще се опита да сто­ри същото, като този път за разлика от първия мач условията ще бъдат на страната на каталунците. На собствения си терен, където тревата ще бъде намокрена преди начало­то, те ще могат да разгърнат типичния си комбинативен футбол, до­като на "Сан Сиро" игрище­то не бе в най-доброто си състояние и всички го оп­ределиха като "картофена нива".

Ясно е, че на реванша Жорди Роура и Тито Виланова ще изберат ултраофанзивна схема на игра. Освен че веднъж вече пропиля аванс от 4:1 сре­щу Ла Коруня в Шампионс­ката лига, това не е единственият случай, когато росонерите губят наглед надеждната си преднина. По същия начин през сезон 2004/05 бе загубен финалът на Шампионската лига сре­щу Ливърпул, когато дори аванс от 3:0 на почивката не бе достатъчен, информира Novsport.

Има и пресен пример от миналия сезон. Тогава Милан разгро­ми Арсенал с 4:0 в първия мач, но на реванша допусна 3 гола още до почивка­та и трепереше до послед­но. Така след като резулта­ти 4:1, 3:0 и 4:0 не дават нужната сигурност на Ми­лан, трябва ли росонерите да са спокойни сега, когато водят само с 2:0? Както Шави каза, на това поколение на Барса все още му липсва легендарен об­рат.

Такъв обрат, който правеха отбо­рите на каталунците в миналото. Иначе Реал Мадрид по принцип е тимът, който е по-известен с това. Белия балет дори се класира след 1:5 от Дарби Каунти през 1976-а и подобни наглед невъзможни измъквания се превърнаха в марка за клуба през 80-те години. При Барселона изкуството да прави обрат не е толкова голямо, колкото при Реал, но все пак има случаи в историята на каталунците, в които са го правили.

Сега срещу Милан имат нужда да обър­нат от 0:2, но три пъти в историята си те са се класирали и след 0:3. Като напри­мер срещу Ипсуич през 1977/78, срещу Андерлехт година по-късно и най-драматичния случай - през 1985/86. Тогава треньор е Тери Венейбълс. Каталунците губят първия полуфинал от Гьотеборг с 0:3. В този мач шведите са толкова безпощад­ни, че накрая Барса пази резултата, за да не падне с повече.

На реванша обаче е друго нещо. "Сякаш ни се яви самата Дева Мария", спомня си героят Пичи Алонсо, вкарал всичките три попадения за ката­лунците на "Hoy Камп". Накрая мачът се решава с дузпи. А едно от хлапетата, ко­ито гонят топките, тръгва да прегръща играчите по терена. Това хлапе се казва Пеп Гуардиола.

Вероятни състави:

БАРСЕЛОНА: Валдес, Алвеш, Пике, Пуйол, Алба, Чави, Бускетс, Фабрегас, Иниеста, Педро, Меси

МИЛАН: Абиати, Абате, Сапата, Мексес, Констант, Монтоливо, Амброзини, Мунтари, Боатенг, Нианг, Ел Шаарави


Как ще завърши двубоят Барселона - Милан? Споделете прогнозата си ТУК!

Алегри: Очаква ни една историческа нощ

Жорди Роура готов за "тактическа революция" срещу Милан