Така двамата големи съперници ще се срещнат за трети път на финал в последните четири издания на Ю Ес оупън. Новак Джокович се класира за четвърти пореден път за финала, но трябваше доста да се потруди срещу намиращия се в отлична форма Вавринка.

Сърбинът започна колебливо и загуби първия сет с 2:6. След това показа воля и спечели втория сет след тайбрек (7:4). Третият сет отново бе за Вавринка - 6:3 и швейцарецът бе близо до голямата изненада. Ключов момент за изхода от мача, продължил четири часа и девет минути, бе физическата форма на двамата. Джокович показа повече издържливост, докато Вавринка се умори и това донесе победата на сърбина след 6:3, 6:4 в четвъртия и петия сет.

Вавринка записа 57 уинъри, но първият му сервис не вървеше и това му отне победата. Кулминацията в мача за зрителите бе 21-минутния епичен гейм в началото на петия сет при 1:1, който Вавринка спечели след 30 разиграни точки, но дори и това не му даде психологическо предимство.

В другия полуфинал Рафаел Надал спечели в три сета, но това не стана никак лесно. Гаске даде най-доброто от себе си и затрудни максимално испанеца. Надал проби сервиса на съперника още в първия гейм и след като спечели своите подавания, затвори първия сет с 6:4. Испанецът започна с ранен пробив и във втория сет, но след това Гаске върна пробива и се стигна до тайбрек, в който Надал бе безапелационен - 7:1.

Това прекърши психически французина и Надал с лекота узакони класирането си за финал след 6:2 в третия сет. Така дългоочакваният финал е факт - Надал срещу Джокович, като испанецът има предимство в директните двубои - 21 победи срещу 15 за Джокович.

"Новак е изключителен боец. Неговите резултати показват, че той вероятно е сред най-добрите тенисисти, които съм виждал. Предстои труден финал", коментира Надал, цитиран от БТА.