Това решение бе взето на днешното заседание на Изпълнителния комитет на БФС. Задачата, която е поставена пред Пенев е България да завърши минимум на трета позиция в квалификациите за Евро 2016, съобщи БГНЕС.

Играчите на тима ни вече обявиха, че подкрепят Пенев и искат той да продължи да ги тренира. Българският национален отбор стартира с победа срещу Азербайджан в Баку участието си в европейските квалификации, но после претърпя домакинско поражение от Хърватия с 0:1 и загуба от Норвегия с 2:1 в Осло.

На 16 ноември националите ни посрещат Малта. 48-годишният Пенев застана на кормилото на България на 23 октомври 2011 г., след като напусна Литекс. Общо под негово ръководство тимът ни записа 9 победи, 6 равенства и 8 загуби.

"Любо Пенев остава треньор на националния отбор, а като програма минимум е третото място в групата за европейските квалификации. Той има своя втори шанс, тъй като смятаме, че моментът не е подходящ за смяната му. Ако няма резултати някой трябва да носи отговорност, за момента той получи своя шанс да се бори. Изпълкомът беше много ползотворен.

Имаше и критики, с които аз не съм несъгласен, но смятаме, че това е млад треньор и му даваме шанс да продължи. Проблемът основно е в слабата форма на играчите и то във водещи фигури от националния отбор. Все пак не сме играли с Андора или Лихтенщайн, а с едни от най-добрите отбори в Европа. Притесняваме, че няма агресия във футболистите.

Националната фланелка е свята и те трябва да го проумеят, това не е да идват да се разходят и после да си ходят по отборите. Има кой да каже грешките на селекционера, но никой не му се бърка в решенията. Любо Пенев е треньор, който си е избрал екип и никога не сме се бъркали в решенията му", каза президентът на БФС по темата Любослав Пенев.

Той коментира и футболното хулиганство, като заяви, че проблемът трябва да се реши от други институции, а не от БФС.

"Правим всичко, каквото може да направи една спортна федерация срещу футболното хулиганство. Това е проблем, който трябва да се решава на друго ниво. Не бъркайте БФС с полицията. Има много мачове, но хулиганството не е проблем на федерацията, а на други институции. Футболът е велика игра, която трябва да радва хората. Ние каквото можем правим", допълни Михайлов по повод футболното хулиганство по родните стадиони.