Европейското по футбол навлиза в решаваща си фаза, а след края на групите по традиция статистиците извадиха куп любопитни данни. Някои отбори и селекционери не са съгласни с критиките, а други се опитват да неглижират похвалите, но ето какво говорят фактите зад показаното от всички отбори досега.

Евро 2024 стартира ударно в първите си дни и надпреварата се бе запътила към голов рекорд, но след това забави темпо и в крайна сметка не видяхме върхово постижение. В груповата фаза паднаха 81 гола, което прави средно по 2,25 на мач.

За сравнение - в груповата фаза на Евро 2020 бяха отбелязани 94 гола, а за целия турнир те бяха общо 142 (или 2,78 на мач).

Основната причина за сравнително ниската резултатност на турнира е група С, където се подвизаваше и голямото разочарование до момента - Англия, плюс Словения, Дания и Сърбия. Нито един отбор не вкара повече от два пъти, а резултатите приличат на двоичен код - 1:1, 0:1, 1:1, 1:1, 0:0 и 0:0.

В групи А и F са отбелязани най-много голове - по 17, като откриващият мач на Германия с 5:1 над Шотландия е най-резултатният, а грузинският нападател Жорж Микаутадзе е изненадващият лидер в надпреварата за "Златната обувка" с три гола.

Getty Images

Той е едва един от шестимата с повече от един гол досега, а другите са германците Джамал Мусиала и Никлас Фюлкруг, холандецът Коди Гакпо, словакът Иван Шранц и румънецът Разван Марин.

Голът на Кевин Чобот в 10-ата минута на добавеното време за Унгария срещу Шотландия беше най-късният от цялата групова фаза, макар най-много коментари да предизвика изравнителното попадение за Италия срещу Хърватия в 98-ата минута, което коства отпадането на балканците от надпреварата.

Въпреки че завършиха на първо място в групата си, определено англичаните са сред челниците и в ред неприятни статистики. При победата им над Сърбия бяха отправени само 11 удара, което е най-ниският показател в мач от Европейското първенство в цялата групова фаза.

Отборът на Гарет Саутгейт е вкарал само два гола - най-ниското постижение сред класиралите се отбори, и изпреварва само Сърбия като цяло на турнира. Също така "трите лъва" са отправили 29 удара, а единствено Грузия и Словения от класиралите се отбори са с по-малко.

Getty Images

И още нещо куриозно от лагера на Англия - плеймейкърът Фил Фоудън е дал повече пасове към вратаря Джордан Пикфорд (три), отколкото към нападателя Хари Кейн (един).

В груповата фаза бяха отсъдени девет дузпи, като седем от тях бяха вкарани, а Хърватия е отговорна за двата пропуска - Бруно Петкович срещу Испания и Лука Модрич срещу Италия.

Бяха показани само три червени картона - на шотландеца Райън Портеус в откриващия мач срещу Германия и на чешката двойка Антонин Барак и Томаш Хори в един от двубоите в Група F.

Сред отличниците пък са грузинците, които преди старта на първенството никой не слагаше в сметките. С 20 спасявания в трите мача на Грузия Георги Мамардашвили е със седем повече от всеки друг вратар на турнира.

Испания е използвала най-много играчи в груповата фаза - 25, като само третият вратар Алекс Ремиро не се появи в игра. Белгия, Швейцария и Нидерландия използваха най-малко - по 17, следвани от Англия и Шотландия с по 18.

Getty Images