В последните няколко години, 20-кратният шампион на страната и финалист за КЕШ през 1971 г., изпитваше финансови трудности, а напоследък състоянието му става все по-тежко.
 
Клубът дължи много пари на бивши играчи, сред които и българинът Иван Иванов. Заради дълг в размер на 500 хиляди евро към немеца Йенс Вемер, "Панатинайкос" дори започна първенството с дефицит от три точки.
 
Заради финансовите трудности клубът се раздели със звездите си и разчита предимно на млади местни футболисти, което отрежда на отбора разочароващото за феновете девето място.
 
Дори и свитите разходи обаче се оказаха непосилни за ръководството, след като футболистите отказаха да тренират заради неизплатени заплати. Играчите на тима не са получавали нито евро от октомври 2017 г., което логично изчерпа търпението им. 
 
Играчите са обявили пред президента на клуба Василис Константину, че ако не изчисти част от задълженията, няма да подновят тренировки.
 
До края на шампионата в южната ни съседка остават четири кръга, а според местните медии, дори да доиграе първенството, въобще не е сигурно дали "Панатинайкос" ще започне следващото.
 
Това няма да е първият подобен случай с гръцки гранд. През 2013 г. АЕК бе изхвърлен в Трета лига, но успя да се изправи на крака и в момента е лидер в елита. Солунският "Арис" пък още скита из долните нива на гръцкия футбол, опитвайки се да се върне в елита.