За първи път селекционерът ни Стойчев пък се изправи на национално ниво срещу бившия си съотборник, треньор и колега Владимир Алекно. Наставникът ни за първи път в официален мач пък свали костюма и със своя щаб е в спортно облекло, предаде Гонг.

Радо Стойчев: Победата на Русия е абсолютно заслужена!

След като нашите взеха 3 победи от 4 мача в първите два уикенда на Световната лига, треньорът ни отново заложи на обичайната стартова шестица Андрей Жеков, Христо Цветанов, Теодор Тодоров, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Владимир Николов и либеро Владислав Иванов.

За Сборная Алекно пусна Николай Апаликов, Тарас Ктей, Денис Бирюков, Александър Бутко, Максим Михайлов, Александър Волков и либеро Александър Соколов.

Стойчев: Имаме план, дано Алекно утре не е толкова щастлив

В белите си екипи българските волейболисти стартираха равностойно с домакините – 1:1 и 2:2, но след това с по-добра блокада руснаците ни поведоха с 4:2. Чрез Владимир Николов намалихме на 4:5. Капитанът също намали на 5:7, но руснаците взеха първото техническо прекъсване при 8:5. Бутко и компания бяха по-мощни в атаките си (10:6) и само Николов бе най-успешен за нашите.

Пасивът ни нарасна на 6 точки след четири поредни руски точки при 13:7 и Стойчев взе почивка. Михайлов сгреши от сервис и донесе 8-мата ни точка, но след това Волков заби в нашето поле. Жеков не успя да изненада противника, бе спрят от руска блокада, а второто техническо прекъсване бе при 16:8 за Сборная.

Противниковите атаки бяха два пъти повече от българските и така се стигна до наш пасив от 10 точки. Казийски успя да прекъсне негативната ни серия с успешна атака (19:10). При 21:12 Стойчев се възползва и от втората си почивка. Веднага след това Владо Николов се разписа за трети път.

Първата ни успешна блокада срещу Михайлов дойде при 22:13. Влезлият като резерва Валентин Братоев взе и 14-тата ни точка, а Цветанов излъга противинка за 22:15. Първият гейм-бол за домакините бе след яростна забивка на Волков – 24:15. От първи опит играчите на Алекно взеха гейма с 25:15 и поведоха с 1:0 гейма.

Вторият гейм бе открит равностойно 1:1 , но след това руснаците пак ни дръпнаха с 3:1. Казийски взе втората ни точка,но пасивът ни остана 3 точки. Грешка от сервис на Сборная ни донесе 3-тата точка. Единична блокада на Тодор Алексиев направи резултата 5:4. Пак посрещачът ни атакува успешно за равенството 5:5. Изравнихме отново за 6:6. Ктей взе седмата точка за домакините, а Алексиев пак изравни – 7:7. Ктей обаче реализира за първото техническо прекъсване – 8:7. Владо Николов успешно по диагонала се разписа за 9:8. Родна блокада изненада възпитаниците, а и самият Алекно за 10:9.

Теодор Тодоров отново намали пасива ни на 1 точка – 11:10, а тройната ни болкада изравни за 11:11. За първи път в мача България поведе на Русия след блок на Тодоров за 12:11, което предизвика руският наставник да вземе почивка. След четирите ни поредни точки последва дълго разиграване с добра руска защита, което бе взето от Русия – 12:12.

Успешна атака на Теодор Тодоров не бе зачетена. От трети опит родните национали успяха да се разпишат през Алексиев за 13:13. Цветанов направи резултата 15:13, след това стигнахме до 15:15, а при второто техническо прекъсване за разлика от първите три до сега в срещата бе за нас – 16:15. Русия успя да направи четири поредни точки и да обърне за 19:16. Стойчев взе прекъсване, след което обаче точките продължиха да са в актива на Алекно, Бутко и компания – 22:16.

До края на гейме руснаците нямаха проблеми след натрупания голям актив със седем поредни точки, Казийски намали на 23:20, но домакинете взеха частта с 25:20.

Третият гейм бе открит с българска точка – 1:0, като след това успяхме да поведем от 3:3 до 6:3 и 7:5, че и да вземем първото техническо прекъсване с 8:5. Добрата българска серия продължи до 9:5, след което позволихме да бъдем догонени и изравнени – 9:9, като капитанът Николов протестира.

Тази пауза ни разколеба и Сборная обърна за 10:9 11:9 в тяхна полза. Стойчев  който пусна Николай Пенчев в игра и взе прекъсване. Николов спря руската серия, но само за една точка, след което Русия поведе с 13:10. Максим Михайлов заби ас за 15:11, а второто техническо прекъсване бе роден пасив от 5 точки - 16:11. Увеличавайки дори аванса си до 6-7 точки, световните №2 не бяха затруднени, поведоха с 23:16, затвориха частта с 25:18, а така и постигнаха чиста победа над България.

Най-резултатен за нашите бе Владимир Николов с 10 точки, Тодор Алексиев постигна 9, а Матей Казийски взе 7. За Русия 13 точки записа Бирюков, Максим Михайлов остана с 12.

Утре отново от 15:00 часа българско време е втората среща от третия уикенд на Световната лига Русия – България в Сургут.