Световният номер 1 Надал загуби със 7:6 (7:3), 4:6, 1:6 от петия в схемата Жо-Вилфред Цонга (Франция) за близо два часа игра. За испанеца това бе едва трети мач на трева този сезон.

Надал спечели трудно първия сет след тайбрек със 7:3.

Във втората част той допусна пробив в първия гейм, но веднага след това си върна пробива. Цонга спечели втория сет, след като направи пробив в 9-ия гейм за 5:4.

В третата решителна част френският тенисист поведе с 4:0 след два пробива, след това с 5:1 и отново с пробив спечели последния гейм на двубоя. Цонга направи общо 5 пробива в мача и 25 аса.

На полуфиналите съперник на французина ще бъде победителя от мача между участващия с "уайлд кард" Джеймс Уорд (Великобритания) и Адриан Манарино (Франция).

Четирикратният шампион в турнира Анди Родик (САЩ) ще се изправи срещу победителя от 2009 година Анди Мъри (Великобритания) в спор за място на финала. Шотландецът се класира за тази фаза на турнира без игра, след като Марин Чилич се отказа преди началото на четвъртфиналния им мач заради контузия в глезена. Родик победи за 65 минути с 6:2, 6:2 Фернандо Вердаско (Испания) и записа 10-та победа от общо 13 изиграни мача срещу испанеца, предаде Гонг.