"Berner Zeitung" прави анализ на мача, в който ясно личи хладният швейцарски реализъм. От изданието смятат, че Швейцария не е показала особено силна игра и дори отбеляза донякъде случайния решителен втори гол за тима, след като Петър Занев се подхлъзна в най-неточния момент и остави Шакири сам в наказателното поле.

Посочва се и мъчителния старт на мача за домакините. Голът на Иван Иванов за трикольорите и малкото публика по трибуните на "Санкт Якоб Парк" са били ясни признаци, че "кръстоносците" могат да се сгромолясат у дома, но изключителният талант на Чердан Шакири е това, което ги извади от неприятното положение.

"Berner Zeitung" определя като много дефанзивна тактиката на Лотар Матеус и критикува решението на спеца българските национали да се наредят с 9 човека в отбрана след гола си. Швейцарците не са доволни и от своята игра през първата част.

"Лоши подавания, липса на идеи, бавно темпо и никакъв елемент на изненада в играта" – така виждат представянето на своите в страната на шоколада през първата част.

Отдава се заслуженото и на играчите на Матеус за успеха на Швейцария. Като причини за поредната загуба на България, изданието изтъква кризата в нашия тим, неясната тактика на Матеус и лошата физическа подготовка на нашите футболисти. Заради сгъстената ни отбрана публиката в Базел се нагледа на центрирания и изсипани топки в предни позиции.

Пресата скъсва от хвалби Чердан Шакири, като "кръстоносците" вече виждат тийнейджъра като бъдеща звезда на европейския и световен футбол, а всички специалисти му предричат светло бъдеще в грандовете на континента. Сега Швейцария гледа напред към следващите битки в група "G" с ясната мисъл, че България е възможно най-лесното препятствие в този момент и трудното тепърва предстои, съобщава Novsport.