Сърбинът спаси два мачбола в двубоя си срещу Роджър Федерер и се класира за финал за последния за сезона турнир от Големия шлем - US Open.

Световният №1 осъществи пълен обрат в мача - 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5, като в петия сет дори спаси два мачбола, за да вдигне победоносно ръце след близо 4 часа тенис на най-високо ниво.

Двубоят между двамата до голяма степен повтори срещата им в Ню Йорк преди година, когато отново след два спасени мачбола Джокович се класира за финал. Това бе и вторият в случай в кариерата на сърбина, в който той обръща мач след 0:2 сета пасив.

Роджър Федерер, който е 5-кратен шампион от US Open спокойно може да съжалява за отпадането, след като при 5:3 в последната част имаше аванс 40:15 и две точки за участие на финал, при това на собствен сервис. В крайна сметка обаче Федерер допусна загуба и за първи път от 2003-та година насам ще завърши сезона без титла от Големия шлем.

Благодарение на победата Новак Джокович се класира за трети път на финал в турнир от Шлема за сезона. По-рано през годината сърбинът триумфира на Australian Open и Уимбълдън, а сега е само на победа от първи триумф и в Ню Йорк.

"Роджър е невероятен играч. Мисля, че днес записах най-добрата си победа за цялата година. Няма значение с кого ще играя на финала, с тях (Надал и Мъри) се познаваме отлично, играли сме доста пъти и знам какво да очаквам", каза след победата №1 в мъжкия тенис.

Вторият полуфинал на "Флашинг Медоуз" противопоставя шампиона от миналата година Рафаел Надал и световния №4 Анди Мъри, информира ТопСпорт.