Световният и европейски шампион явно скъсва с усмивка отношенията си с българския футбол, както го направи и с последната си съпруга Лилияна. Лотар Матеус явно беше доста зает в деня, в който БФС реши той да не седи повече на пейката на националния отбор, предаде Novsport.

След като дълго не вдигаше мобилния си телефон, накрая германецът върна обаждането и се съгласи да коментира темата на деня, в която той е главен герой. В тона на световния и европейски шампион личеше коректност и посланието му беше:"Щом се разделяме, нека бъде за доброто и на двете страни."

На Матеус това му е добре познато от разделите и с предишните му работодатели и съпруги.

- Здравейте, хер Матеус. Как ще коментирате решението на БФС да не бъде продължен вашият договор като национален селекционер?

- Това е футболният бизнес. Получиха се резултати, които не се харесаха, и това ми е абсолютно ясно. Играта е такава, че когато отборът не върви, треньорът носи отговорността.

- Изненада ли ви раздялата с България?

- Честно казано - не. Във футбола нещата се развиват светкавично. Така че не съм изненадан.

- Загубите от Англия и Швейцария ли ви подпалиха чергата?

- Предполагам, че резултатите са основната причина. Но по този въпрос трябва да говорите с Българския футболен съюз.

- Пламнаха и много скандали в последните седмици.

- Какви скандали?

- Пиенето на бира в Минск след 0:1 с Беларус, отказването на Станислав Манолев, декларациите на Петър Занев и Николай Бодуров...

- Това са проблеми, по които съм говорил с президента на футболния съюз. Но не това е голямата причина според мен, а резултатите ни.

- Доставяше ли ви удоволствие да работите с българския отбор?

- Футболът винаги ми е доставял удоволствие, затова се занимавам с него през целия си живот. Днес щяхме да водим друг разговор, ако не бяхме загубили така мачовете с Англия и Швейцария. Преди тях всичко беше окей, включително и резултатите. Мисля, че нямаше от какво да се срамуваме, ако изключим контролата с Беларус. Всички знаеха, че не сме фаворити срещу Англия и Швейцария и в крайна сметка логиката го потвърди.

- Какви отношения ще имате занапред с българския футбол?

- Коректни, надявам се. Няма да гледам българите сърдито, предполагам - и те мен. Познавам механизмите, които действат във футбола, и затова решението да не бъде продължен договорът ми не е изненада. Аз винаги съм бил честен към президента на футболния съюз, към футболистите, към медиите, треньорите и всички в България. Казвал съм в очите това, което мисля, когато ме питат. Не съм крил това или онова.

- Кога и къде разбрахте, че повече няма да работите с България?

- В последните дни съм в Мюнхен. Бях и в Полша да гледам играчи, на които разчитам, като Цветан Генков от "Висла".

- Какво ще правите в следващите месеци?

- Не знам още. Ще остана тук.

- Получавали ли сте предложения да поемете друг отбор, откакто станахте треньор на България?

- Имало е интерес, но не и от моя страна. Когато поемам ангажимент, аз се концентрирам върху него и работя всеотдайно. Така както работих за България.

- Как виждате бъдещето на българския национален отбор?

- Този въпрос вече не трябва да го отправяте към мен.

- И все пак личното ви мнение?

- Имах намерение в предстоящите мачове с Украйна и Уелс да дам възможност отново млади играчи да покажат каквото могат. Имах предвид конкретни футболисти от младежкия тим. Има хляб в тях, но трябва да се развиват. Надявам се да получат шанс.

- Познавате добре наследника си - Михаил Мадански.

- Да, и му желая късмет - на него и на българския футбол. Той познава добре атмосферата и играчите. Има нужда от подкрепата на цялата футболна общност в България. Разбирам, че българите са хора с гореща кръв и действат бързо, импулсивно. Такъв е темпераментът и аз го приемам. Не съжалявам за нито едно решение, което съм взел през последната година.

- Трябва ли опитните Стилиян Петров и Мартин Петров да продължат в националния?

- И този въпрос вече не е за мен. Аз не бих се отказал от опитни и доказани професионалисти. Но това е лично мнение.

Отстраниха Матеус от националния тим (обновена)