За него в професионален план от значение са само две дати - 10 юни и 10 август 2012 година. Тогава са съответно олимпийската квалификация в Португалия и самият старт на Игрите в Лондон.

Ето какво разказа Петър Стойчев след подготовка си в Германия и Канарските острови, цитиран от Гонг:

- Завърна се след пореден лагер в Германия. Как върви подготовката ти?

- Всичко върви нормално. Две седмици бяхме на лагер на Канарските острови съвместно с немския отбор. След това бяхме 10 дни на подготовка в Германия. Сега съм в България , а ми предстои 20-дневен лагер на Белмекен от утре до 4-ти декември. След това поради семейни причини трябва да си бъда в София. Заедно със съпругата ми Ася очакваме второто си дете в средата на декември. За мен лично в края на една много успешна година ми предстои още едно щастливо и приятно събитие - пак да стана татко.

- И ти самият определи 2011-та като успешна, но ще те видим ли догодина в Лондон?

- Рано е още да се каже. Тренирам, правя всичко възможно, има време до тогава.

- Какво е да си на лагер две седмици и то на Канарските острови?

- Нищо особено. Канарските острови звучат по-различно, но са просто едни вулканични острови, по-скоро като пустиня. Не е нещо впечатляващо. Хубавото на тези острови за плуването е постоянната температура между 17 и 25 градуса, позволява да се тренира на открит басейн. Климатът е подходящ за плувния спорт на едно не много далечно място от Европа за пълноценна подготовка.

- Какво ще е по-различното през 2012-та като подготовка? Ще участваш ли пак на Световните купи?

- Пред себе си имам само две цели - да се класирам за Олимпийските игри и ако успея, да участвам в Лондон. Световните купи абсолютно ги спирам. Дългата Гран При въобще няма да участвам. 11 Световни купи са напълно достатъчни. Няма какво повече да търся в тези стартове. В програмата сме заложили 2 или 3 старта от Световната купа на 10 километра с тренировъчна цел, за да сме в течение как се движи конкуренцията. Основното ми състезание ще бъде на 10 юни в Португалия, което е квалификация за Олимпиадата и точно два месеца след това, ако успея да се класирам на 10 август е стартът ми на Игрите в Лондон.

- Имаш ли сили за олимпийска квота?

- До състезанието в Португалия по-правилно би било да се пита дали имам сили да понеса всички тези тренировки и натоварвания до тогава. Отговорът е, ако успея да го понеса, ще имам и сили да се класирам на Олимпийските игри. Сега се занимавам само с подготовка за тази квалификация за Лондон. Всичките ми усилия и цялото ми внимание е насочено към квалификацията и Олимпиадата. Всичко останало е на заден план и не ме интересува! Никакви други състезания и турнира нямат никакво значение в този етап. Постигнал съм всичко, което съм искал. Единственото, което ми предстои и което има значение за мен е Олимпиадата следващата година в Лондон!