Абсурдите на Мондиала в Катар продължават с пълна сила, а една от най-големите болки на повечето фенове пред телевизионните екрани е, че се налага да гледат шампионат на планетата с доста празни седалки.

Да, свободните места на стадионите в Катар бяха ясно видими в трите вчерашни мача. И докато по време на Англия - Иран говорим за доста скромна бройка, то за мачовете Сенегал - Нидерландия и САЩ - Уелс, незаетите седалки се набиваха на очи.

Причините са ясни. Местните нямат каквато и да е спортна култура, което не е тайна и не може да очакваме от тях да се ентусиазират от двубой, в който не играе родината им. Сами видяхме как именно катарците опразниха стадиона по време на мача на откриването, когато Еквадор водеше с 2:0. (Повече вижте тук)

Другата причината е изобщо идеята за Мондиал в Катар, която феновете по света не прегърнаха. Дестинацията не ги изкуши, а цените, липсата на каквото и да е друго за правене около мачове и редица други причини спряха стотици хиляди от посещение на първенството.

Дори и нидерландците, впечатляващата "оранжева армия", която години наред изпълва всяка дестинация, на която националния им тим играе, вчера бяха доста малко на брой.

Абсурдите обаче продължиха, защото в статистиката подобно нещо не фигурира. Домакините подадоха данни не само за пълен, но и за препълнен стадион, а това ще остане и в данните на ФИФА.

Днес ние добре виждаме стотиците празни седалки, но след 20 години това ще е забравено. Всеки ще погледне как на 21 ноември 41 721 човека са посетили мача между Сенегал и Нидерландия на стадион с капацитет 40 000.

И това не е шега. Наистина тази е цифрата в официалната статистика, но за жалост картината бе различна.

Предстои да видим как ще се промени посещаемостта в следващите дни, защото има опасения, че може да станем свидетели на мачове между по-непретенциозни тимове, които буквално да се играят пред полупразни стадиони.

А това със сигурност не е картината, която искаме да виждаме на един Мондиал.