Изключително тежък удар получи идеята за реализиране на Европейска Суперлига. Проектът, в който останаха само Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, официално се води "замразен", но шансовете да се реализира стават все по-малки.

Днес главният адвокат на ЕС публикува становището си по проблематичното дело за Суперлигата. Становището не е обвързващо, но в него се посочва, че макар Суперлигата да е свободна да създаде свое собствено състезание, тя не може да продължи да участва в състезания на ФИФА и УЕФА без предварително разрешение.

Това на практика означава, че сегашните футболни организации имат право да изключат клубовете отцепници, ако те нарушат правилата.

Освен това в четвъртък съдът постанови, че ФИФА и УЕФА не са злоупотребили с господстващото си положение в европейските футболни състезания, като са блокирали със заплаха от санкции създаването на алтернативен турнир - Суперлигата.

"Макар че дружеството Европейска Суперлига е свободно да създаде свое независимо футболно състезание извън екосистемата на УЕФА и ФИФА, то не може да продължи да участва във футболни състезания, организирани от ФИФА и УЕФА, без предварителното разрешение на тези федерации", се казва в становището.

Заключението на главния адвокат, на когото е възложено това дело - Атанасиос Рантос, няма задължителен характер, но Съдът на Европейския съюз смята, че неговите съдии следват линията на тези предишни решения в приблизително 80% от случаите.

"Правилата на ФИФА и УЕФА, според които създаването на всяко ново състезание подлежи на предварително разрешение, са съвместими с правото на ЕС в областта на конкуренцията", се казва в изявление на Съда на Европейския съюз.