Швейцария взриви една от големите футболни бомби на годината, като разгроми белгийския отбор от звезди с 5:2 в последен мач от групата в Лигата на нациите. Поражението бе фатално в турнира за третите от Мондиал 2018, считани за един от най-добрите отбори в момента на планетата.

"Червените дяволи" имаха нужда от реми при гостуването в Люцерн, за да спечелят първото място и да отидат на финалната четворка в надпреварата. Дори поражение с един гол разлика, ако те отбележат два пъти, отново бе достатъчно.

Белгия поведе с 2:0 до 17-ата минута и стадионът притихна, като мисията изглеждаше напълно невъзможна. И двете попадения вкара Торган Азар, по-малкият брат на лидера и капитан Еден.

Швейцария обаче не се даде и потърси чудо - а това означаваше да се вкарат четири безответни гола на белгийския отбор.

Рикардо Родригес върна един в 26-ата минута от дузпа, а Харис Сеферович изравни в 31-вата. И изведнъж гостуването вече не изглеждаше разходка край Алпите за белгийците.

В последните секунди на първото полувреме Сеферович отново вкара и направи обрата пълен - 3:2 преди почивката!

Снимки: AP/БТА

17 минути след нея защитникът Нико Елведи плъзна топката с глава във вратата и при резултат 4:2 Белгия отпадаше. Гостите натиснаха, но получиха и пето попадение - отново от Сеферович, оформил хеттрик.

Паметната вечер в Люцерн прати третите в света зад борда с равен актив от 9 т. с швейцарците, но по-лош пряк баланс (2:1 за Белгия в Брюксел).

Победителите празнуват мястото си във финалната четворка на Лигата на нациите, където вече са и Португалия (домакин), и Англия. Довечера след мача Германия - Холандия ще стане ясно дали "оранжевите" или Световният шампион Франция ще е четвъртият финалист.

Други резултати от турнира:

Група 3, Лига В

Северна Ирландия - Австрия 1:2 (Босна и Херцеговина печели групата и отива в Лига А). Северна Ирландия отпада в Лига D.

Група 2, Лига С

Гърция - Естония 0:1

Унгария - Финландия 2:0.

Финландия печели промоция за Лига В, след като победа на гърците у дома ги класираше, но те пропуснаха шанса си. Естония отпада в Лига D.

Група 2, Лига D

Молдова - Люксембург 1:1

Сан Марино - Беларус 0:2.

Беларус печели групата и отива в Лига С.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО