България приема Словения довечера от 21,45 часа в София, в последния мач за тима ни от група 3 на Лига С в турнира Лига на нациите.

Мачът (по БНТ 1) е един от най-важните в последните години за отбора ни, а и рядък случай, в който имаме за какво да играем в последния двубой за календарната година.

Какво преследваме и защо е важно?

България е с 10 т. на второ място в групата, отстъпвайки по голова разлика на Норвегия (също 10 т.). Само едно попадение ни дели от върха.

Първото място в групата ще ни прати в Лига В за следващото издание на надпреварата, където отборите са далеч по-силни (Германия, Исландия и т.н.).

Освен това получаваме възможност и за допълнителен плейоф с още три отбора (Финландия, Сърбия или Румъния, Израел или Шотландия) да потърсим врата към Евро 2020, ако квалификациите за турнира се окажат неуспешни.

При всички положения, първото място в групата би било страхотно постижение и много важна крачка в развитието на националния отбор.

Сценариите довечера

България - Словения, Кипър - Норвегия. И двата мача са от 21,45 ч.

При победи на нашите и норвежците, остава да видим кой печели с по-голяма разлика. Равните точки и паритетът в прекия баланс (разменихме победи с по 1:0) ще дадат път на головата разлика. В момента скандинавците са с 5-2, а България - с 6-4.

Това означава, че трябва да бием с един гол повече от норвежците. Имаме отбелязано попадение повече в момента и при победа с +1 за Норвегия и +2 за България, ще имаме предимство.

При тяхно реми и наш успех, всичко е ясно. Ставаме първи в групата.

При равенство в София и успех на норвежците в Никозия, примиряваме се с второ място.

Ако паднем, норвежците просто трябва да спечелят точка. Същото важи и при обратния сценарий - тяхна загуба в Кипър ни отваря вратите и при реми срещу Словения.

При поражения и за двата фаворита, отново се гледа головата разлика и кой с колко е загубил.

Съперниците

Кипър е с 5 точки, Словения - с 2. И двата отбора не могат да мръднат на никъде в класирането, остават си трети и четвърти. Словенците отпадат в Лига D, а кипърският отбор може да се окаже най-слаб трети и да последва същата съдба. Не че това притеснява отбори от такъв ранг, защото долната дивизия е доста слаба и им се отварят добри шансове да я спечелят след 2 години.

Мотивацията на двата съперника на България и Норвегия довечера ще е сходна - ще играят за чест и някоя точка... И да объркат сметките на водачите.

Букмейкърите

България е фаворит, но не и за безпроблемна победа - 1.80 за нашите срещу 3.50 за реми и 5.50 за гостите.

Норвегия се котира при 1.65 за успех в Кипър, ремито там е оценено на 4.00, а домакинска победа - на 5.75.

Котировките преди последните мачове за краен победител в групата фаворизират норвежците - 1.61 срещу 2.25 за българите.