Ръководството на Висшата лига отстрани от постовете им на консултанти в борда на организацията шестимата директори на клубовете, присъединили се към Суперлигата.

След гласуване, всички 14 останали вота отидоха срещу представителите на Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси, Арсенал и Тотнъм, които искаха да са част от отцепването на новата организация от английския и европейския футбол.

Така Ед Уудуърд (директор на Юнайтед), Феран Сориано (Сити) и Том Уърнър (Ливърпул) са освободени от функциите им в управленското тяло на Висшата лига и нямат право да участват в заседанията.

Тези три клуба ще излъчат други представители там, но вече без правомощията на предшествениците им, а просто с глас при вотовете.

Председателят на Челси Брус Бък е отстранен от поста си на шеф на одитната и финансовата комисии, като и този клуб ще прати друг представител на заседанията на Лигата, но като редови такъв.

Винай Венкатешам (изпълнителен директор в Арсенал) отстъпва позицията си в стратегическата група съветници, която бе най-близо до оперативните решения, взимани от Висшата лига. Тотнъм няма представител в комисиите или ръководния борд, но ще трябва да смени своя такъв в заседанията и при гласуванията.

Това е само първото наказание, което управленското тяло на английския футболен елит налага на отцепниците.

Очакват се глоби, но вероятно няма да бъде прието предложението на някои от малките клубове, които искаха шестте гранда да започнат следващия сезон с минус точки в актива си.