Голям шеф във футбола е в основата на смразяващата история за потъпкване на човешки права, излязла наяве в последните дни. Успя да я разкаже бахрейнският футболист Хакийм ал Араиби, който от затвора съумя да се свърже с близки, а оттам - думите му да стигнат до медии в Европа и Австралия.

През ноември 25-годишният Ал Араиби бе арестуван още на летището в Тайланд и вкаран в затвора "Реманд", където чака екстрадиране в родния му Бахрейн. Играчът носи екипа на австралийския клуб Паско Вейл в Мелбърн и живее в страната от 4 години. Той получи и политическо убежище в Австралия, която счита за своя втора родина.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Историята му разтърси цивилизования свят, както и футбола, тъй като в нея се оказва намесен шейх Салман бин Ебрахим ал Халифа - президент на Азиатската футболна конфедерация, част от ръководното тяло на ФИФА и основен кандидат за шеф на Световния футбол на изборите през 2016 г.

Горе-долу по времето, когато въпросният шейх загуби вота срещу настоящия президент Джани Инфантино, бахрейнският играч Ал Араиби даде едно интервю в Австралия, което му струваше скъпо. 

В него футболистът разказа историята си - а тя включва странен арест в Бахрейн през 2012 г., когато остава три месеца в ареста по обвинение за "нанасяне на щети на полицейски участък". Чак след 90 дни е пуснат, след като съдът вижда очевидното - в часа и деня, в които би трябвало да е извършил деянието, Ал Араиби е играл в мач от националното първенство, който - отгоре на всичко - се е предавал по телевизията!

Обвинението е скалъпено, защото младият тогава играч, само на 19 г., си позволява да намекне, че Салман ал Халифа тероризира футболистите в Азия, които принадлежат към шийтския ислям. Думите му са скандални.

В Австралия, където бяга по-късно, играчът свободно говори по темата и казва, че в Бахрейн човешките права са тотално потъпкани, а в основата е именно футболният бос.

Интерпол издава заповед за ареста му в Тайланд, където през ноември играчът се появява на меден месец със съпругата си през ноември миналата година. Но след оплакване от правителството на Австралия, заповедта е обявена за невалидна и международни организации настояват Ал Араиби да бъде освободен.

Embed from Getty Images

И досега това не се случва, като тайландските власти чакат възможност да го екстрадират в Бахрейн. Където - според тях - той трябва да бъде подведен под отговорност по възбудено отново дело за "нанасянето на щети" от 2012 г.

"Ако ме върнат в Бахрейн ще бъда убит", успя да каже преди дни играчът чрез свои близки от затвора в Бангкок. Австралия пусна официална нота и поиска освобождаването му, както и Синдикатът на професионалните футболисти.

Случаят бе сравнен в английския в. "Гардиън" с този на саудитския журналист Джамал Кашоги, който бе убит в Истанбул преди месеци. Въпреки че е далеч по-малко известен и не е политическа фигура, бахрейнският футболист се страхува, че ще има подобна съдба.