Българският талант Димо Кръстев попадна в престижната ежегодна класация на "The Guadian" - "Next Generation".

В нея авторитетното британско издание посочва 60-те най-големи млади футболни таланти от целия свят, като за четвърти път в последните шест класации, сред тях има и българин.

17-годишният Димо Кръстев е юноша на Фиорентина, като се представя на изключително ниво в състава до 19 години на италианския тим. Преди година той дори спечели Купата на Италия за юноши, като игра 86 минути във финала и бе най-младият футболист на терена.

Димо е с впечатляващ ръст от 195 сантиметра. Играе като дефанзивен халф, но може да бъде използван като централен бранител.

Той е син на защитника от близкото минало Николай Кръстев, който има над 200 двубоя за бургаските Нафтекс и Черноморец, както и 6 мача за националния тим на България.

60-те таланта в класацията са от общо 39 страни, като има представител на всяка една от конфедерациите.

Хърватия, Испания, Франция, Германия и Италия са единствените страни, които имат по трима таланти в класацията.

Разбира се, присъствието в подобна класация в никакъв случай не е гаранция за бляскаво бъдеще. Над половината от участниците в класацията на "The Guardian" в предходните години така и не заиграват футбол на особено високо ниво.

Нека да погледнем какво стана с четиримата българия, които бяха част от тази класация в последните пет издания.

През 2018-а там бе Ияд Хамуд, който тъкмо се бе присъединил към школата на английския Шефийл Уензди. 19-годишният вече играч така и не успя да пробие в първия тим, като напусна в посока родината си Ливан. Той играе в местния Ансар, както и в младежкия тим на страната.

Хамуд е смесен брак - баща ливанец и майка българка. Той е израсъл в България, а първите си стъпки направи в пловдивския Локомотив, като дебютира за мъжкия тим едва на 15 и направи асистенция в дербито на града срещу Ботев.

През 2017-а в класацията бе Кун Теменужков, който по това време вкарваше гол след гол в юношеските гарнитури на Барселона.

След това той замина за Англия, където дори дебютира за Лийдс в мач от Купата на лигата. Нещата на Острова обаче не му се получиха, като в момента Теменужков играе за Реал Унион в третото ниво на испанския футбол.

През 2016-а в тази класация бе Владислав Жиков, който по това време играеше в юношеския състав на Милан, ръководен от Винченцо Монтела.

След като навърши 18 той пое към Ливорно, където изигра само един мач. Последва неуспешен период в португалския Олянензе, а в момента Жиков играе на аматьорско ниво в пета дивизия на Италия.