Световната федерация по футбол (ФИФА) няма да налага никакви санкции на Бразилия след връщането на отстранения президент на местната централа (CBF) Едналдо Родригеш, заяви директорът по правните въпроси Емилио Гарсия.

Съдът на Рио де Жанейро отстрани Едналдо от поста му на 7 декември и назначи временен президент, който да организира нови избори след спор относно провеждането на предишния конгрес на федерацията на страната, информира БТА.

Но Федералният Върховен съд чрез своя председател Жилмар Мендеш излезе с решение и изявление миналата седмица, нареждайки отстраненият президент Родригеш да бъде върнат на поста, тъй като евентуална намеса на съдебната система или държавната власт биха довели до санкции от страна на ФИФА.

"Изпитваме облекчение от решението на Върховния съд, който възстанови президентския пост на Едналдо, който е там въз основа на свободно и демократично гласуване в бразилския футбол", каза още Гарсия. "Щастливи сме, че се върнахме към първоначалната ситуация, в която бразилският футбол избра свой президент. Бразилският футбол беше изложен на много висок риск да бъде изключен от международни състезания. И това беше така до момента, в който бразилският футбол има отново своя законен президент. Проблемът вече не е на масата за преговори".

Самият Едналдо Родригеш благодари както на ФИФА, така и южноамериканската регионална структура КОНМЕБОЛ за подкрепата.

"Това е момент, в който се възстановява нормалността нв бразилския футбол и ние започваме работа по изготвяме на календара си. Отсега нататък имаме желание да се концентрираме върху работата, върху задачите си и развитието на бразилския футбол. Бях избран по честен и прозрачен начин. Вече можем да сме сигурни, че клубовете и националните отбори на Бразилия ще участват в международни състезания", заяви Родригеш в специално становище до медиите след решението на съда.

В общата квалификационна група за Световното първенство в Южна Америка Бразилия е на странното 6-о място с три поражения от Уругвай, Колумбия и Аржентина до момента.

В следващото си изявление президентът на бразилския футбол потвърди уволнението на националния селекционер Фернандо Диниз. Бившият наставник на Сао Пауло Доривал Жуниор най-вероятно ще бъде утвърден утре на позицията и ще поеме работата на "сeлесао".