Матайс де Лихт е основният виновник за отпадането на Нидерландия - всички в страната са единодушни по темата. Бранителят направи необяснима грешка, отстъпвайки позиция в единоборство с Патрик Шик, след което спря топката с ръка умишлено.

А бе последен в отбраната и след намеса на ВАР получи червен картон.

Случката в 55-ата минута на осминафинала срещу Чехия дойде при 0:0 и доминация на "оранжевите", но след нея те се сринаха и с 10 души бяха надиграни с 0:2.

"Естествено, че аз съм виновен - призна 21-годишният защитник на Ювентус пред изданието NOS в миксзоната на стадиона в Будапеща. - Очевидно е, че моята грешка съсипа всичко. Гледах от съблекалнята как се борят съотборниците ми след това и ми бе много тежко. Иска ми се да се скрия някъде, да потъна..."

В същото време Франк де Бур, селекционерът на "лалетата", отказа да обвини бранителя.

"Обвинявайте мен, не Матайс - каза треньорът. - Аз съм отговорен и за победите, и за загубите. Трябва да погледна в огледалото, защото се чувствам ужасно. Тогава ще реша какво да правя. Ще разбера федерацията, ако иска да се разделим. Но не това е най-важното сега, а разочарованието от това, което не успяхме да постигнем. Липсваше ни малко... Изглеждахме ужасно уморени днес и аз разбирам защо е така."

В същото време в страната вече са решили съдбата на селекционера. Той е наречен "неспособен да контролира мача" от някои издания, а бивши футболисти като Найджъл де Йонг и Уесли Снайдер откровено го критикуваха.

"Де Бур не намери подход, отборът не бе настроен за битка, а сякаш подцени чехите - каза Снайдер. - Освен това не видях реакция, когато останахме с човек по-малко, нито след първия гол във вратата ни. Къде бяха капитанът Вайналдум и лидерът на атаката Депай? Това също е добър въпрос."

Най-много критики (освен Де Лихт) отнасят именно тези двамата - основните фигури в тима. И се отчита, естествено, липсата на големия лидер и титулярен капитан на отбора Върджил ван Дайк. Бранителят на Ливърпул пропусна турнира, невъзстановен от тежката си контузия, извадила го за целия сезон.

Без него Нидерландия просто не намира сили да се вдигне в тежките моменти.