ЦСКА премина през огромни и неочаквани трудности, но все пак се спаси от исторически срам в турнира за Купата на "България".

"Червените", които са актуалният лидер в класирането на Първа лига, трябваше да преминат през изпълнение на дузпи, за да отстранят аматьорския Гигант от град Съединение.

Двата тима завършиха наравно 1:1 след 120-те игрови минути, а при дузпите ЦСКА се наложи със 7:6.

Слънчевият следобед - празник за Съединение и колоритна визита за публиката на ЦСКА, който по план трябваше да премине с безпроблемна победа на терена за столичния гранд, се превърна в истински "червен" кошмар.

Сърцатите момчета от Гигант, които заемат третото място в Югоизточната Трета лига, както и многото пропуски на яловото "червено" нападение, направиха така, че двубоят завърши при резултат 1:1.

Резултатът прави още по-шокиращ фактът, че от 55-ата минута на мача домакините играеха с човек по-малко заради червен картон, а секунди преди последния съдийски сигнал нов червен картон ги остави и с девет на терена за продълженията.

И въпреки тези обстоятелства, ЦСКА така и не успя да стигне до победата в редовното време, не успя да го направи и в продълженията, където вече имаше предимство от двама човека повече на терена.

Снимка: Bulphoto

Цветан Тодоров на вратата на Гигант направи може би мача на живота си, всичките му съотборници пред него геройски се отбраняваха и напълно си заслужиха аплодисментите в този мач, от който ще излязат с гордо вдигната глава.

Докато ЦСКА бързо ще иска да забрави мъката от терена в Съединение, защото колкото и чисти положения да създадоха "червените", едва ли има оправдание за факта, че лидерът в елита не победи десет аматьори с игра, а трябваше да го прави с дузпи.

Още през първата част Назон нацели гредата от около метър, а след това изпусна и сам срещу вратаря в минути, в които ЦСКА подхождаше някак високомерно, уверен че все някак ще реши двубоя.

Но нещата придобиха съвсем различен вид в 41-ата минута, когато при една от малкото атаки на Гигант, Мено Кох и Иван Турицов комично пропуснаха топката покрай себе си и Георги Стайков отбеляза - 1:0.

Снимка: Bulphoto

Не бе изненада, че цялата втора част премина изцяло пред вратата на Гигант, особено след 55-ата минута, в която домакините останаха с човек по-малко.

Пропуск след пропуск, а гол не падна до 74-ата минута, когато странно или не, домакините бяха хванати на контраатака и Браян Морено се разписа.

Той се откъсна само срещу вратаря още от центъра и макар доста слабият му първи удар да бе отразен от Цветан Тодоров, при добавката играчът на ЦСКА не сбърка - 1:1.

И макар ЦСКА да имаше 15 минути до края, които станаха 25 с добавеното време, за да обърне този мач, това така и не се случи.

Геройските намеси на вратаря и пропуските на играчите в жълто докараха мача до продължения, за които Гигант остана с девет души на терена заради червения картон на Райко Алов точно преди последния съдийски сигнал.

През двете 15-минутни продължения "червения" натиск бе още по-сериозен, но отново видяхме куп пропуски и Гигант героично прати мача в дузпи.

Там видяхме 12 перфектни изпълнения, докато не дойде първият пропуск за Гигант, който бе наказан след това от Мено Кох. С резултат 7:6 при дузпите, ЦСКА се спаси от може би най-срамния си резултат в историята.

В следващата фаза "червените" ще са символичен гост на столичния Септември, като мачът ще се играе на националния стадион "Васил Левски".

Снимка: Bulphoto