Англия продължава да запазва тих оптимизъм на Евро 2020, след като отборът на Гарет Саутгейт би Чехия с 1:0 и излиза от групата като победител. Три мача, 0 допуснати гола, 2 вкарани и 7 спечелени точки. Сега идва осминафинал отново на "Уембли" срещу втория в група F (Франция, Португалия, Германия или Унгария), а нататък пътят минава през четвъртфинал в Рим, за да се върне отново английският отбор - при условие, че побеждава, за полуфинал и финал пак на "Уембли".

Добрите знаци, виждани на Острова, не са малко. Най-вече в това, че с минимални усилия, добра ротация и запазване на играчите, Англия мина през групата "без драскотина".

Ето и избрано от мненията на големи имена в студиото на ITV в часовете след двубоя:

Рой Кейн, легенда на Манчестър Юнайтед и Република Ирландия:

"Ефикасни и професионални - така бих описал представянията на Англия досега. Това е груповата фаза на турнира и тук никой не става шампион. Може обаче да отпаднеш, което е най-сигурният начин да не станеш шампион. Целта е да се класираш, да си прагматичен и да се опазиш от контузии и наказания. Англия направи всичко това.

Плюс - запази играчи, плюс - връща си двамата най-опитни лидери Магуайър и Хендерсън тъкмо навреме след травми, за да играят в елиминациите."

Гари Невил, дългогодишен играч на Манчестър Юнайтед и Англия:

"Работата е свършена. Тихо-тихо, без някакви фойерверки, без изумителен футбол, но много професионално и точно. Казах го преди турнира, казвам го и сега - ние няма да спечелим Евро 2020, надигравайки напълно и безапелационно отбори като Франция, Португалия, Германия или Италия. Ние можем обаче да сме шампиони с изрядна игра, с точните действия в точните моменти, с резервите, които имаме тепърва да вадим на терена. Все пак - точно така го направи Португалия преди 5 години, нали? Ако германците минат така през групата, хората ще ги сочат като пример.

Трябва да запазим защитата такава - здрава и добре защитена от опорните полузащитници, а в атака избухванията ще дойдат."

Йън Райт, легенда на Арсенал и Англия:

"Мачът с Шотландия бе разочароващ, но общата картина е добра - седем точки, нито един допуснат гол, първо място в групата. Все още не сме видяли играта на пълни обороти в атака, но пък не са дошли и най-важните мачове."

Ашли Коул, дългогодишен играч на Челси и Англия

"Саутгейт замени няколко играчи срешу Чехия и не се забеляза никакво спадане на нивото на представяне.

Всички те му дадоха достатъчно причини отново да играят на осминафинала, а това е най-приятният възможен проблем, който един треньор може да има."

Снимка: Getty Images