Суперлигата изглежда се разпада само 48 часа след появата на този проект на бял свят. Това е водещата новина от деня. Новина, която вероятно радва огромна част от феновете на най-популярния спорт в света.

А основната причина за този светкавичен разпад бяха фенските протести и масовото недоволство, което появилите се в неделя вечер новини предизвикаха.

Самите ръководители на тези 12 клуба отцепници признаха, че не са очаквали подобен негативизъм, а са планирали идеята да се хареса на огромна част от феновете. Самите те определиха Суперлигата като единственото спасение на футбола.

Нищо подобно обаче не се получи, защото най-вече фактът, че определен брой клубове ще имат гарантирано място някъде, независимо от представянето си, вбеси европейските фенове. Подобно правило противоречи с всички спортни принципи. Това е нещо, характерно за спорта отвъд океана, но никога и по никакъв начин не е прилагано във футбола.

ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ ТУК >>>

И докато в първите часове вълната на негативизъм бе по-скоро в социалните мрежи, то в родината на футбола, ситуацията прерасна в истински протести. Вероятно позицията на почти всеки фен е била еднаква, но честта да отприщят протестите имаха Ливърпул и Челси, просто защото тези тимове имаха мачове в последните два дни.

В навечерието на двубоя на Ливърпул срещу Лийдс, страстните фенове на мърсисайдци свалиха всички свои знамена от митичния "Анфийлд".

Снимка: Getty images

Група от тях застанаха пред стадиона с транспаранти, а най-крайният от тях гласеше: "Почивай в мир Ливърпул".

Ако в понеделник вечер Ливърпул играеше у дома, със сигурност нещата щяха да са по-мащабни. Клубът обаче гостуваше в Лийдс, където над стадиона прелетя самолет с послание против Суперлигата.

Снимка: Getty images

Ден по-късно обаче нещата бяха съвсем различни, защото Челси играеше на своя "Стамфорд Бридж", а на булеварда край стадиона се събраха стотици гневни фенове, независимо от противоепидемичните мерки.

Те бяха готови да линчуват клубната си легенда и настоящ директор на отбора Петър Чех. Някои опитаха да нападнат клубния си автобус, а действията им накараха по улиците да излязат фенове и на останалите замесени в Суперлигата тимове.

Снимка: Getty images

Фенското недоволство бе подкрепено от правителството, както и от принц Уилям.

А когато против Суперлигата се изказаха треньори и играчи, вече стана ясно, че проектът е обречен.

За добро или лошо, феновете успяха да отстоят своето, като дори и във времето на лудите пари във футбола и собствениците милиардите, успяха да демонстрират, че все още най-важното в тази игра са именно те.

ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Getty images

Снимка: Getty images