Финландия никога няма да забрави дебютния си мач на голям футболен турнир, след като победи Дания с 1:0 в Копенхаген. Това бе мач от група В на евро 2020,

Такъв двубой не помним, но не заради резултата, а заради цялата драма, ужас и треперене за живота на Кристиан Ериксен, който припадна със сърдечен проблем в края на първото полувреме.

Двубоят започна в 18 ч местно време и завърши в близо 22 - почти четири часа по-късно. След кошмара с Ериксен, съдията Антъни Тейлър спря срещата и я поднови почти 180 минути по-късно по искане на двата тима.

Тогава те изиграха последните четири минути от първото полувреме, починаха пет, а не 15, за да се върнат за второто. И преди паузата заради ужаса с Ериксен, Дания бе по-добрият отбор и доминираше.

Нападенията бяха само към вратата на гостите, а ударите идваха един след друг - цели 7 до 41-вата минута. Дебютантът на първенството се бе прибрал и рядко минаваше центъра на терена с топка в краката. Ясно беше, че и ремито е идеален резултат за старт на турнира в очите на финландските играчи.

Снимка: Getty Images

След подновяването около 21,30 ч наше време, картината не се промени, само настроението по трибуните бе различно. Почти карнавалното настроение от старта на мача липсваше, хората сериозно се бяха изплашили и нямаха сили да пеят и скандират.

Дания пак нападаше, но с първата атака и първия удар, Финландия поведе. В 59-ата минута Жоел Поянпало се извиси след центриране и прати топката във вратата - 0:1!

Драмата не бе приключила, като реферът Антъни Тейлър, проявил невероятно хладнокръвие в ситуацията с Ериксен и помогнал за светкавичната намеса на медицинските лица, изведнъж реши да даде дузпа за Дания в 74-ата минута. Нямаше никакво нарушение срещу Юсуф Поулсен, решението бе нелепо, а намеса на ВАР - още по-необяснимо, нямаше.

Но Пиер Емил Хойберг пропусна, като вратарят на съперника Лукас Храдецки спаси удара му.

Снимка: Getty Images

Стражът пази като лъв и е безспорният герой на мача. Датчаните ще съжаляват горчиво, знаейки, че дузпата щеше да бъде изпълнена от друг човек, ако той бе на терена - Ериксен. Но едва ли в тази вечер изпуснатият 11-метров удар има някаква важност, при случилото се с датската звезда.

И все пак, футболът продължи. А Финландия се окъпа в слава в историческия си дебют на Европейско първенство, който никога няма да забрави. С победа, със случилото се в този най-странен от мачовете, със спасената дузпа... Толкова много емоции, драма... Паметна вечер в Копенхаген.

Следващите мачове на двата отбора в група В:

Сряда, 16 юни: Финландия - Русия в Санкт Петербург (16 часа)

Четвъртък, 17 юни: Дания - Белгия в Копенхаген (19 часа).