Влизаме в седмицата на истината на Евро 2020, в която едни ще стягат багажа за ваканция, а други ще търсят на картата в кой град се местят за елиминациите. Днес и сряда са най-натоварените дни на турнира и единствени с по 4 мача в рамките на деня.

Какво предстои да видим в понеделник?

Осем тима излизат на терена, два от тях са си осигурили място на осминафинал, един е отпаднал от играта. За останалите пет обаче днес е ден да решават съдбата си напред или през изхода на Европейското.

Развръзка в група С

В 19 часа Украйна и Австрия срещат в Букурещ, а мачът ще върви по БНТ 1 и БНТ 3.

В същия час в Амстердам Северна Македония излиза срещу Нидерландия (Диема и Диема спорт 2).

Ситуацията в групата:

1. Нидерландия 6 т. (5-2 голова разлика)

2. Украйна 3 т. (4-4)

3. Австрия 3 т. (3-3)

---

4. Северна Македония 0 т.

Нидерландия се класира напред и е сигурна на първото място. Не може да бъде изпреварена дори при изравняване на точките с австрийци или украинци, защото се гледа пряката голова разлика, а "лалетата" биха и двата съперника.

За тях бе важно да са първи - вторият в група С отива срещу изглеждащата отлично Италия в Лондон на осминафинал. А сега те чакат някой трети измежду отборите в групи D, E или F.

Северна Македония е отпаднала.

Големият сблъсък е в Букурещ, където Украйна се нуждае от реми, за да е втори в групата. При такъв резултат австрийците също ще имат големи надежди да се класират като един от четирите най-добри трети тимове. Но няма гаранции - досега има една завършена група (А), където третият Швейцария е с 4 т. Австрия ще е пред него при реми днес, защото головата разлика е 0, докато на "кръстоносците" е -1 гол.

Двата съперника са се срещали само в два случая досега, откакто Украйна се състезава като самостоятелна държава - по една разменена победа, и то - в контроли.

Развръзка в група В

В 22 часа са двата двубоя тук, като Дания приема Русия в Копенхаген (БНТ 1 и БНТ 3), а в Санкт Петербург се срещат Финландия и Белгия (Диема и Диема спорт 2).

Ситуацията в групата:

1. Белгия 6 т. (5-1)

2. Русия 3 т. (1-3)

3. Финландия 3 т. (1-1)

4. Дания 0 т. (1-3)

Белгийците са се класирали на осминафинал и са изключително вероятен победител в групата, освен ако не загубят от суоми. 

Победителят в тази група отива в Севиля, където чака някои измежду третите тимове в групите A/D/E/F. Вторият в карето ще се изправи срещу Уелс, втори от група А, в Амстердам.

Руснаците знаят, че точка в Копенхаген вероятно ще е достатъчна за второ място, защото изглежда почти извън рамките на нормалното Финландия да бие Белгия. Датчаните са в тежка ситуация, която можеше да се предвиди още в края на първото полувреме на първия им мач с шока около Кристиан Ериксен.

И все пак - победа днес ги връща в играта, особено ако е гарнирана с очакван белгийски успех над фините.

При три тима с равен актив се гледа головата разлика между въпросните отбори. Тоест - победа днес на Дания с повече от един гол разлика ще и даде второто място (Русия - Финландия 1:0 и Финландия - Дания 1:0 са другите преки двубои между тези състави).

И така - пет отбора влизат в деня с надежди. Един е отпаднал, два са се класирали, но още не знаят дали печелят групите си и срещу кого отиват да играят в елиминациите.

Започва един от двата най-интензивни дни на Евро 2020.