Ден на истината за четири отбора на Евро 2020, като в тази група D, чиято развръзка ще следим довечера, два отбора не могат да отпаднат, два мечтаят да се "закачат" за елиминациите, а сметките... и те са вече в ход.

В 22 часа са и двата двубоя в карето, като на "Уембли" в Лондон Англия по номинал е гост на Чехия. Мачът е по Нова и Диема спорт 2. В същото време в Глазгоу хърватите са домакин на Шотландия (да, да - знаем, че звучи странно), а тази среща ще гледаме по БНТ 1 и БНТ 3.

Така гостуващите на своите стадиони британски отбори играят срещу два от най-постоянните състави в последните години на континента.

Ситуацията в група D преди мачовете:

1. Чехия 4 точки, 3-1 голова разлика

2. Англия 4 т., 1-0

3. Хърватия 1 т., 1-2

4. Шотландия 1 т., 0-2.

Чехите и англичаните вече са се класирали за осминафинал, въпросът е кой на кое място в групата ще завърши. И двата тима ще са сред най-добрите 4 трети, ако останат на трета позиция довечера.

Защото Финландия и Украйна - трети в групите В и С, завършиха с по 3 т. Англия и Чехия имат вече 4, а за елиминациите продължават четири от шестте състава, класирали се на трето място в групата си.

Кой обаче иска да е първи тук?

Чешкият треньор Ярослав Шилхави твърди, че той желае неговият тим да оглави групата. "Само победа ни интересува, въпреки че и реми ни стига за първото място - каза наставникът. - Трябва да спечелим групата."

Дали обаче това е реалната нагласа? Англичаните уж също афишират желание само за победа, но... В медиите от вчера се върти тезата, че е по-добре "трите лъва" да останат втори.

Защото победителят в тази група D ще играе с третия в групата на Франция, Португалия и Германия (там е и Унгария, но приемаме, че до такава сензация няма да се стигне). Все неприятни съперники - световен, европейски шампион или Бундестима. Ако си втори в карето D, срещаш втория в група Е - а това е някой измежду Швеция, Словакия, Испания или Полша (ще се реши утре вечер). Далеч по-приемливо, изчисляват на Острова.

Та, нищо чудно да видим партия шахмат на "Уембли".

Кой от какво има нужда?

Чехия е първа в групата, ако не загуби днес. Ако падне от англичаните, ще чака резултата от другия мач, за да знае дали е втора или трета. Реми в Глазгоу оставя твърдо на първо или второ място чехите, а при англичаните ситуацията е същата.

Англия ще спечели групата, ако победи, ще е втори със сигурност, ако завърши наравно, но може да е трети, ако загуби и някой от Хърватия или Шотландия спечели другата среща с достатъчно изразителен резултат, за да изпревари по голова разлика "трите лъва".

Хърватия се класира на осминафинал със сигурност, ако спечели. Не може да е първа в групата, но с 4 т. при победа, ще е или втора, или трета. И то - с достатъчен актив, та да е пред споменатите Финландия и Украйна, тоест - да влезе в четворката най-добри трети тимове.

Шотландия се класира на осминафинал с победа също. Сметките са същите, като при хърватите. Ремито в Глазгоу е самоубийствено за двата съперника, които със сигурност отпадат при такъв сценарий.

Обобщено: Първият в група D среща третия от група F на французи, германци, португалци и унгарци. Вторият отива срещу втория в група Е  на испанците, шведите, словаците и поляците, а третият тук - ако успее да събере 4 т. и да е в четворката за елиминациите, ще срещне победителя в същото каре Е.

Това е - четири отбора, които се надяват и утре да се събудят в турнира. Всеки от тях с победа ще изпълни своята мисия - първи в групата или сигурен осминафиналист.

Влизаме в предпоследния ден от груповата фаза на Евро 2020 с два големи мача от Острова.