Ден номер 13 на Евро 2020 ще се окаже фатален за поне два отбора, защото е последен от първата фаза на турнира и след него в надпреварата остават само най-коравите. 16 тима отиват на осминафинали, днес около полунощ ще знаем всички имена, пълната програма на елиминациите и ... ще си вземем отдих с двата почивни дни на първенството в четвъртък и петък.

Но какъв финал само на груповата фаза, а? С мача на турнира дотук! Но за него - има време.

В 19 часа се започва. Развръзката в група Е е изключително любопитна, като в Севиля испанците ще направят трети опит да стартират двигателя на победата срещу Словакия. След две ремита, мачът е задължителен за Ла Роха. Този двубой ще се предава по БНТ 1 и БНТ 3.

Също в 19 часа в Санкт Петербург се срещат Швеция и Полша, като тази среща ще гледаме по Диема и Диема спорт 2.

Ситуацията в група Е:

1. Швеция 4 точки, 1-0 голова разлика (класирал се)

2. Словакия 3 т., 2-2

3. Испания 2 т., 1-1

4. Полша 1 т., 2-3.

 

Сметките не са никак сложни. Всеки от тимовете знае, че победа го класира днес. Освен Швеция, който вече е осминафиналист, но е наясно дали като първи, втори или трети в групата ще отиде в елиминациите. При победа оглавява таблицата, при реми ще има нужда да няма победител и в другия мач, за да е първи.

Полша трябва да победи, при всякакъв друг резултат отпада. С успех "дружината" се класира поне като трети отбор, защото ще има 4 т. Независимо от другия резултат.

Испания трябва да победи, но дори и при реми остава с минимален шанс за класиране, ако Полша не бие Швеция. Тогава Ла Роха ще има 3 т. и голова разлика 0, което я оставя пред Финландия и Украйна и я прави четвърти най-добър тим сред третите в групите.

Словакия ще се класира, ако не падне от Испания. Но дори при загуба, ако Полша не успее да спечели срещу шведите, словаците имат шанс. Просто ще трябва да вкарват голове и да стигнат до поне 4-5 голова разлика, каквато има Украйна (примерно поражение с 2-3).

В 22 часа идва ред на най-чакания мач досега на първенството.

Португалия и Франция излизат на стадиона в Будапеща, който се превърна в най-горещата точка на турнира с неговите 61 000 луди унгарци, подкрепили своите в първите два мача именно срещу тези мощни съперници. Сблъсъкът на европейския срещу световния шампион ще се предава по Нова и Диема спорт 2. Това е и повторение на драмата от финала на Евро 2016, когато Роналдо и компания измъкнаха титлата с продължения насред Париж.

В същото време, докато на нейна територия се играе мачът на мачовете, Унгария обаче ще гледа към Мюнхен, където нейните хора отиват на решаваща битка с Германия. Този двубой е по БНТ 1 и БНТ 3.

Ситуацията в група F:

1. Франция 4 т., 2-1

2. Германия 3 т., 4-3

3. Португалия 3 т., 5-4

4. Унгария 1 т. 1-4.

Всеки от отборите знае, че победа го класира. Франция вече си осигури осминафинал, но днес ще се бори да спечели групата. С победа това ще е факт, а при реми ще се чака унгарците да не паднат от Германия.

Португалия и Германия се класират напред с точка в своите двубои. Вече е ясно, че четири точки стигат за това дори, ако си трети. Виж, ако и двата тима загубят, вече става много интересно.

Ако Франция бие Португалия, а Унгария изненада Германия в Мюнхен, една от двете или и двете суперсили отпадат. Тогава ще зависи кой с какъв резултат е загубил. При еднакъв такъв като цифрова разлика, португалците напускат играта заради поражението в прекия мач. Ако обаче унгарците са победили с 3:1, да речем, Бундестима също е елиминиран, защото ще е по-слаб като показатали от Украйна в надпреварата на третите отбори.

Изобщо - чака ни последната вечер на първата фаза, но пък каква вечер! Шампионите на Европа срещу шампионите на света! Плюс допълнителната интрига дали ще се класират и срещу кого ще играят в елиминациите грандове като Испания и Германия.

 

Снимка: Getty Images