Русия продължи успешната си серия срещу Финландия и запази стопроцентовата си успеваемост в мачовете с този опонент. "Сборная" надви финландците с 1:0, за да запише първата си победа на Евро 2020, както и общо пета в историята на съперничеството между двете държави на футболно ниво.

Руските национали побеждават неизменно и в петте мача със суоми, а головата разлика вече е 16-1. С трите точки днес селекцията на Станислав Черчесов се изравни с днешния си противник в група "В" на турнира. Поражение щеше да означава край на надеждите за класиране напред за руския тим.

Финландците нанесоха първия си удар в третата минута и той бе голов. Райтала центрира от дясното крило, а Йоел Похянпало откри резултата с летящ плонж с глава, но радостта на символичните домакини бе кратка. Попадението бе отменено заради засада на финландския нападател. Повторенията действително показаха, че Похянпало е бил зад защитата на Русия, макар и с малко.

Русия стигна до първата си възможност в 10-ата минута, когато с няколко паса отбраната в бяло бе преодоляна, а Магомед Оздоев бе на чудесна позиция само на 6-7 метра по диагонал от Лукаш Храдецки, но направи по-трудното и стреля високо над врата.

Снимка: Getty Images

Артьом Дзюба уцели греда с удар от точката на дузпата, но в реално време се видя, че бе в засада, която бе отсъдена със закъснение.

В 18-ата минута Похянпало бе потърсен с дълъг прехвърлящ пас и се наложи вратарят на руснаците Матей Сафонов да излиза и да чисти с глава. Седем минути след това в състава на Русия бе извършена принудителна смяна - Марио Фернандес падна лошо на гърба си след борба за висока топка и бе заменен от Вячеслав Караваев.

Русия се задържаше повече в противниковата половина, но без особено блестящи идеи в атака, докато Финландия отговаряше с изключително добре организирани контраатаки.

Поредното центриране на "Сборная" завърши с инцидент, при който резервата Караваев се удари в гредата, а падайки ритна в главата Йере Уронен, но за щастие и двамата станаха и продължиха при оставащи десет минути до почивката.

Съдията даде шест минути продължение, а във втората от тях Алексей Миранчук откри резултата.  Той разигра двойно подаване с Артьом Дзюба, излъга двама финландци и с фалцов удар от малка дистанция прати топката в далечния ъгъл за 1:0 и първия гол на руснаците в турнира.

Снимка: Getty Images

Второто полуврeме започна с открит футбол, като двата тима си размениха по няколко скоростни атаки в първитe пет минути, но без нещо съществено пред която и да е от вратите. Финландците погледнаха доста по-сериозно напред и Теему Пууки на няколко пъти бе извеждан на добри позиции, където обаче руските защитници го спираха в последния момент.

След 60-ата минута руснаците укротиха темпото и отново започнаха да задържат топката повече, точно както бе и през първото полувреме. Превъзходството на футболистите в червено бе видимо, а в 66-ата минута Дзюба се бе върнал назад, овладя добре и даде началото на oпасна атака, при която резервата Рифат Жамалетдинов бе изведен на добра позиция, но само за да стреля покрай вратата на Храдецки.  

20 минути преди края Храдецки отново показа класата си. Козяев получи чудесен пас по земя от Дзюба и стреля в долния ъгъл на вратата, но финландския вратар се разтегна, за да избие в корнер.

Снимка: Getty Images

Русия намали оборотите и сякаш леко се дръпна назад, като повече задържаше топката и губеше време, отколкото да атакува. Финландците от своя страна използваха всяка възможност да нападат и най-често да изсипват топката в наказателното поле на съперника, но без особена успеваемост.

Toчно едно от тези центрирания в последните минути създаде добра ситуация пред Паулус Араюури, но капитанът на суоми не отигра достатъчно добре и стреля с глава над вратата.

В третата от петте минути продължение Жамалетдинов се озова в огледална ситуация спрямо тази от гола на Миранчук, но с десния крак не успя да насочи топката в далечния ъгъл на Храдецки.

ФИНЛАНДИЯ: Лукаш Храдецки, Йоона Тойвио, Паулус Араюури, Даниел О'Шонеси, Юуука Райтала, Расмус Шюлер, Робин Лод, Глен Камара, Йере Уронен, Теему Пууки, Йоел Похянпало

РУСИЯ: Матей Сафонов, Далер Кузяев, Георгий Джикия, Игор Дивеев, Марио Фернандес, Магомед Оздоев, Дмитри Баринов, Роман Зобнин, Алексей Миранчук, Александър Головин, Артьом Дзюб