Руската енергийна компания "Газпром" ще стане спонсор на най-успешния унгарски отбор Ференцварош, който и през този сезон се поздрави с шампионската титла на страната, съобщава местният вестник "Blikk", цитиран от БТА.

Според най-тиражния спортен вестник в страната "Немзети Спорт", преговорите са напреднали дотам, че проектодоговорът вече е подготвен, така че има шанс да бъде постигнато официално споразумение между страните през следващите седмици.

Въпреки че Фради не коментира новината, Министерството на външните работи и търговията на страната написа мейл до RTL News , че колкото повече големи международни компании инвестират в унгарския спорт, толкова по-добре. Сътрудничество може да се случи и защото Газпром не е в списъка със санкции.

Руската компания, сочена за най-големия производител и доставчик на природен газ в света, беше основен спонсор на германския Шалке 04 от 2007-а до 2022-а година. Също така въпросната компания през 2012-а стана партньор на Европейската футболна асоциация (УЕФА) през 2012-а година, като тези отношения бяха прекратени през 2022-а година заради военната агресия на Русия срещу Украйна.

Ференцварош взе шеста поредна титла през изминалия уикенд, след като в мач от 29-ия кръг направи 0:0 у дома с Кишварда. Така преследвачите от Пакши няма как да преодолеят разликата в оставащите кръгове.

Парите от въпросния нов спонсор би трябвало да се инвестират в солидни летни попълнения, за да се върне Ференцварош отново в групите на Шампионската лига. За момента "зелените" от Будапеща играят на гърдите на екипите си с логото на германския мобилен оператор "Т-Mobile".