Пеп Гуардиола изненадващо се е явил пред съда в Манчестър, макар и чрез видеовръзка, по делото срещу обвинения в серия изнасилвания Бенжамен Менди.

Левият бранител на Манчестър Сити не е играл за тима на Пеп от август 2021-ва, когато няколко жени обвиниха него и приятеля му Луис Саха Матури в сексуално насилие.

"Аз не съм му баща - е казал Гуардиола в свидетелските си показания. - Не мога да говоря за неща в личния му живот, защото не съм наясно с тях. Но Бенжамен е добро момче, изключително харесван от съотборниците му и популярен в Сити през времето, когато бе в съблекалнята с останалите от отбора.

Той има добро сърце, винаги изглежда щастлив. Щедър е, прави жестове, за които не търси публичност. Адаптира се бързо към живота в Англия, към клуба, към отбора. Помага на съотборниците си и не мисля, че има човек в клуба, който може да каже лоша дума за Бенжамен."

Попитан от съдията защо е приел да се яви и да свидетелства с видеообръщението, Гуардиола отвърна искрено:

"Той ме помоли да го направя и аз искам, с цялото си уважение към съда, да кажа моето мнение за него."

Според британските медии клубът Манчестър Сити не е знаел за това, че Пеп е приел да свидетелства.

Мениджърът е на почивка със семейството си извън Великобритания заради паузата в първенството, като именно това е причината да не се яви лично пред съда.