Първият ден на Мондиал 2022 не мина без инциденти, въпреки сериозните мерки за сигурност, които домакините взеха.

Освен че загубиха двубоя на откриването срещу Еквадор, катарците допуснаха огромен гаф и във фензоната в парка Ал Бида в Доха, като по чудо се разминаха с жертви.

Час преди началото на двубоя желаещите да влязат във фензоната бяха повече от максималния й капацитет от 40 000 души. Тълпата прегази охранителите на входа и се стигна до сблъсъци, мачкане и паника. Десетки са ранените и откараните в болница, но все пак до смъртен случай не се стигна.

В крайна сметка хиляди успяха да влязат нерегламентирано във фензоната, където гледането на мача се превърна в истинско изпитание.

Другият инцидент бе свързан с аржентинската журналистйа Доминик Метцгер, която стана жертва на обир по време на живо излъчване от Доха. Нейният портфейл е задигнат, докато тя е била в телевизионен ефир малко преди откриващия двубой на Мондиала между Катар и Еквадор.

Пострадалата веднага е сигнализирала полицията за случилото се.

"Увериха ме, че ще задържат престъпника, но поискаха да им кажа какво наказание предпочитам да бъде наложено на виновника, разказа тя. -Отидох в полицейското управление. Там една жена полицай ми каза следното: "Разполагаме с камери от най-високо ниво, които имат лицево разпознаване. Ще хванем престъпника. Искате ли той да бъде осъден на 5 години затвор? Или пък предпочитате да го депортираме?", допълни журналистката.