Италия продължава да се рее в небесата и да търси суперлативи за отбора, който просто не спира да я радва. Скуадра адзура е несъмнено най-яркият тим на Евро 2020 дотук, а победата над фаворизирания тим на Белгия с 2:1 я доближи само на един мач от финала. На 6 юли, вторник, в 22 часа италианците излизат срещу Испания на "Уембли" в първия полуфинал.

"Италия, ти си толкова прекрасна!", скандира днес в. "Тутоспорт", а спортната библия в страната - "Гадзета дело спорт", пише в заглавие: "Оле, Оле, Италия!", намеквайки ясно за следващия съперник на отбора.

"Оле, Оле" е запазена марка за испанските фенове.

"Този отбор е безстрашен - твърди "Гадзета" във водещия си материал за мача. - Какво е направил Манчини? Това е чудо! Три години, в които нашите момчета излизат и играят срещу всеки като фаворит, нападат, опитват да вкарват голове и налагат темпото. Победата над Белгия е шедьовър на треньора, но и успех на неговото "семейство". Така ги нарича Роберто и няма по-сплотен и колективен отбор от Италия на първенството."

"Кажи ми, че е истина", оригинален е "Кориере дело спорт" в заглавието си на първа страница.

Отборът на Манчини подобри рекорда от поредни победи на Европейско първенство (квалификации и финали) - вече са 15. Досега постижение номер едно държеше именно Белгия с 14.

"Първо и най-важно - това е победа на отбора, отборния дух и невероятно високата лична отговорност на всеки от играчите - каза Манчини, който както обикновено никога не изтъква своята роля. - Второто нещо, което им казах след мача е, че ние сме отбор, който тепърва има още резерви и може да предложи много на това първенство. Не сме приключили. Отиваме на "Уембли", но не за един мач. Искаме два.

Ще играем с изключителен отбор като Испания, но и днес беше така, защото аз нареждам Белгия високо горе сред най-силните в света. Бях убеден, че ще направим голям мач, виждах го в очите на играчите в дните преди срещата."

Италия обаче страда от тежка загуба. Леонардо Спинацола, блестящ във всеки един мач досега на Евро 2020, е получил сериозна травма на ахилеса. Първите диагнози са за скъсване на сухожилието, макар да не е сигурно колко дълбоко и тежко е. Най-лошото, което може да се очаква, е отсъствие от 12 месеца. Най-доброто - половин година.

Снимка: Getty Images

Спинацола е фантастичен на турнира, той е играч на мача поне в три от двубоите на "Скуадрата", като щеше да получи приза и срещу Белгия, ако не се бе контузил в 78-ата минута. Тогава левият бранител на Рома тръгна мощно напред и спря, оставайки прав за момент, искайки смяна. Шокът в първия момент го предпази от болката, но секунди по-късно Леонардо плачеше и агонизираше на носилката.

"Много, много тежко - видях го как стене и плаче в съблекалнята и сърцето ми се сви", призна Манчини.

Италианската федерация пусна видео в Туитър профила си, в което играчите пеят в автобуса, който ги отвежда от стадиона към летището в Мюнхен, името на Спинацола.

Толкова здрав е духът на този отбор, който не бе слаган в големите сметки от букмейкъри и специалисти, но всеки, следил европейския футбол в последните три години, знаеше: Тази Италия е различна и много, много силна.