Иран приключи участието си на Мондиал 2022, отпадайки в груповата фаза след загуба с 0:1 от САЩ в последния си мач. Въпреки огромното политическо напрежение между двете държави, по трибуните американски и ирански фенове си прекарваха страхотно, подкрепяйки своите страни, без да се стига до напрежение между тях.

Всъщност напрежението бе между иранци... и иранци. Защото на стадиона имаше и "привърженици", изпратени специално от правителството на Иран. Същото това правителство, срещу което има масови протести вече месеци наред, а сега политиката излезе и на спортната сцена.

Да, в първите два мача на Иран на първенството в Катар имаше плакати и призиви срещу режима, но сега този режим изпрати хора, които да провокират сънародниците си.

Отново ирански запалянковци с фланелки, свързани с правата на жените в страната и с трагичната гибел на 22-годишната Махса Амини, не бяха допускани на трибуните. Не и преди да махнат въпросните тениски,

"Всичко беше толкова странно. Тениската ми беше под друга тениска и въпреки това бях проверен и накаран да я сваля", разказва един от феновете.

Стигна се и до ескалация на напрежението, благодарение на "правителствените" фенове, които влязоха във физическа саморазправа със своите сънародници, дошли в Катар, за да покажат на света какво всъщност се случва в страната.

Снимка: Getty Images

След мача имаше и задържани запалянковци, като те бяха от онези групи, протестиращи срещу режима в страната...

Разбира се, нищо от това не бе показано по телевизията, защото ФИФА и домакините-организатори не искат нищо подобно да стане достояние на широката общественост.

Но вече изглежда малко късно за това, защото в интернет не спира да се коментира случилото се, а за Иран и това, което се случва в страната, тепърва ще се говори още и още.