Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли жалбата на Манчестър Сити, разследван от УЕФА за нарушения на правилата на Финансовия феърплей. Това означава, че случаят се връща изцяло в ръцете на Панела за финансов контрол на клубовете към УЕФА, който препоръча вече на централата да има наказание.

Въпросът е каква ще е санкцията. Сити е обвинен в няколко нарушения, като доказването им ще означава изхвърляне от Шампионската лига поне за един сезон.

Клубът подаде жалба не срещу разследването, а срещу източникът, заради който то е възбудено - публикации в Wikileaks и немското списание "Der Spiegel". Но УЕФА категорично намери аргументи за наказание, особено при случаите, в които рекламни договори са "надувани" като стойност, а всъщност са подписвани с фирми, близки до собствениците на Сити - кралското семейство в Абу Даби.

Това е умишлено подвеждане на финансовите контролни органи в европейския футбол, за да бъдат балансирани документациите на клуба.

Сити вече веднъж бе наказан през 2015 г., като глобата тогава бе космическите 49 милиона английски лири - именно за нарушаване на правилниците на Финансовия феърплей.

Но шейховете от Абу Даби дори не я обжалваха... Сега обаче наказанието ще е далеч по-тежко, ако УЕФА покаже твърдост. Защото очевидно глобите не плашат собствениците на Сити, за които седят милиарди.