За втори път в независимата си история и за първи път от 23 години насам, Словения ще бъде част от Европейското първенство по футбол.

Това стана след историческа за страната победа с 2:1 над Казахстан в последен мач от квалификационната група "Н".

Преди групата Словения имаше аванс от една точка пред своя директен конкурент за второто място в групата, като поражение щеше да означава шокиращо класиране за Казахстан на Евро 2024.

Словения обаче свърши своята задача, но това не се случи без треперене в продължение на 40 минути през втората част, когато резултатът бе равен.

Домакините успяха да открият в края на първата част, когато Бенямин Шешко се разписа от дузпа, но още с началото на второто полувреме Казахстан изравни чрез Рамазан Оразов.

Ремито класираше Словения, но Казахстан хвърли всички сили в търсене на историческото си първо класиране на голям форум, което бе на гол разстояние.

Все пак сензация в Любляна нямаше, защото пет минути преди края, когато Казахстан вече се хвърли отчаяно в атака, Бенямин Вербич успя да вкара за 2:1, а това означаваше, че Словения отива на първо Европейско от 2000-ата насам.

В тази група лидер е Дания, който днес загуби с 0:2 от Северна Ирландия в мач без значение и за двата тима.

В другия мач от групата, Сан Марино загуби с 1:2 от Финландия.