За всеки футболен фен поседните вече над 24 часа едва ли са били особено спокойни. Ясно е, че бъдещето на най-популярния спорт няма да е същото. А е безспорно, че е време за някаква промяна, сякаш се усещаше в последните години.

И промяна ще има, но големият въпрос е дали тя ще е със създаването на Суперлигата, която ще разтърси футбола из основи, или отборите ще постигнат консенсус (и компромис) около новия формат на Шампионска лига.

За това ще погледнем какво точно предлага УЕФА като нов формат от 2023-а. С какво то се различава от Суперлигата и какво ще промени на футболната карта?

Тук няма да говорим за заплахите на УЕФА от изхвърляне на 12-те отцепници и техните играчи, а за това какво цели и иска централата като революция в структурата на най-успешния си и популярен турнир.

Естествено, че подобно на президентите на членовете на Суперлигата, и в УЕФА искат повече приходи. А те идват от мачове между топ отборите. Разликата е, че в Шампионска лига поне се запазват някои от основните ценности на играта и принципите на спортното извоюване на място и успех.

В новата Шампионска лига ще има 32 или 36 отбора. В последните две десетилетия те бяха именно 32.

Суперлигата ще разчита на 20 тима, 15 от които имат постоянно запазени места, а това говори за по-малко разнообразие и общо взето е  затворена лига на богатите.

Естествено, че новата Шампионска лига ще бъде още по-трудна за достигане на отборите от първенства като българското, но не и невъзможна. Все пак ще бъдат оставени 4 или 5 квоти, които шампионите на страните от бившия Източен блок да си разпределят.

Така че надеждата да видим български или друг балкански тим срещу Реал, Барса и Манчестър Юнайтед остава, докато при Суперлигата това ще стане абсолютно невъзможно. Ясно е, че няма как да имаме отбор, който да покрие критериите на върхушката. А те ще бъдат наистина огромни.

Основната разлика и може би това, което най-силно разтресе футболната общност, е начинът, по който ще бъдат определяни тези участници. Огромният проблем на феновете с новата Суперлига е, че това няма да се случва на спортен принцип, каквато всъщност е идеята на спорта футбол. Ще има 15 тима със запазени места, само защото тези клубове са богати и популярни, тоест - гарантират гледаемост.

Примерът чрез контраст веднага можем да видим в Англия, където няколко седици преди края на сезона, "простосмъртни" отбори като Лестър и Уест Хем са в зона Шампионска лига. И ако след 38 кръга те останат в тази зона, напълно ще заслужат да са част от най-добрите в Европа през следващия сезон, да мерят сили с Реал, Барса и Байерн.

В Суперлигата обаче това няма да се случи. Там Лестър и Уест Хем просто ще получат едно потупване по рамото, а на европейската сцена ще си играят тимове като Ливърпул, Челси, Тотнъм и Арсенал, които към момента са зад тях в класирането. Това е абсолютно погазване на всички принципи в спорта и край на мечтите на милиони фенове.

Нали именно това е чарът на тази игра - всеки да може да преследва мечтите си, независимо колко е богат. Всичко трябва да се решава на терена. Ако трябва да дадем еквивалент в български вариант, то той би бил БФС да вземе решение ЦСКА и Левски като най-популярни отбори всяка година да са евроучастници на България, независимо от класирането им в първенството.

Точно това е голямата разлика между новата Шампионска лига и Суперлигата. В турнира на УЕФА се запазва чисто спортният признак за излъчване на участниците. Който завърши на нужните места, той ще играе в Европа.

Иначе и радикалните промени в Шампионска лига са факт от сезон 2024-2025 г. Груповата фаза се премахва в настоящия вид, а всички 32 или 36 отбора се поставят в общо класирането.

Всеки един от тя ще играе 10 мача, 5 у дома и 5 като гост. Отборите ще бъдат разделени на пет урни, като всеки ще има по два мача срещу тимове от различните пет урни.

Така всеки тим ще има равен брой мачове както срещу най-силните в турнира, така и срещу най-скромните, независимо от собственото му положение. И след изиграването на всичките тези 10 мача, на база на формираното общо класирането ще бъдат излъчени 16-те участници в елиминациите. Естествено, че и това подпомага богатите, но в крайна сметка дава абсолютно честен шанс и на по-скромен тим да се пребори за нещо голямо с играта си на терена.

Новата Шампионска лига ще увеличи броя на мачовете между отборите, ще има повече приходи, като по-големият процент от тях ще е за грандовете, защото те са тези, които привличат интереса.

Има доста сходства със Суперлигата, но и голямото различие, че получаваш шанс - разбира се, ако си го заслужиш на терена с класиране за турнира през първенството си. Няма запазени места.