Казуйоши Миура бе представен като нов футболист на португалския Оливейрензе и е готов да дебютира за тима от второто ниво на футбола в страната. Невероятно, но факт - новият играч на отбора е на 55 години. Нещо повече - след 25 дни ще навърши 56!

Японецът с прякор Крал Казу е най-възрастният професионален играч на планетата, като спортното му дълголетие не спира да удивлява.

Той игра в последния сезон под наем от Йокохама в Сузука Пойнт, тим от третото ниво в родината му. Сега отново остава собственост на гранда, но отива като преотстъпен в Португалия. Причините не са само спортно-технически, естествено. Йокохама притежава акции в Оливейрензе, а появата на Миура предизвика огромен световен медиен интерес към иначе скромния португалски клуб.

Казу дебютира в професионалния футбол през 1986-а, когато игра за първия тим на бразилския Сантос. Израснал е в тази страна, където носи екипа и на друг гранд Палмейрас. В Италия бе в Дженоа, направи трансфер и в хърватския Динамо (Загреб), а в Австралия бе един от пионерите на А Лигата в началото на века с ФК Сидни.

В родината му има над 500 мача - най-много с Йокохама, но и с Верди Кавазаки, и Висел Кобе.

За националния тим на Япония вкара 55 пъти в 89 двубоя.

"Готов съм да работя здраво и да търся място в отбора", заяви при представянето си днес Миура. Според медиите в Япония, футболистът иска да остане на терена, докато навърши 60 години.

Оливейрензе е девети в класирането във втора португалска лига и още има теоретични шансове да атакува промоция в елита.