Култова и напълно неизвестна до днес история от Мондиал 2014 разказа ветеранът Джеймс Милнър, който след няколко дни ще навърши 37 години, но продължава да играе за Ливърпул. Не е национал на Англия вече, но навъртя 61 мача за "трите лъва" през годините, като участва на две световни и две европейски първенства.

Историята бе разказана в подкаста на бившия национален вратар Бен Фостър, който набира популярност. В него събеседници са култови личности от английския футбол. А Фостър и Милнър бяха заедно в Бразилия на Мондиала преди 8 години, затова и вратарят знаеше за случката - и накара халфа на Ливърпул да я разкаже.

"С Фил Джагиелка бяхме в една стая, както обикновено - с усмивка разкри историята Милнър. - И винаги използвахме свободните часове, за да играем голф. Хотелът ни имаше комплекс за игра, но за да идеш до него, все пак трябваше да минеш към 300-400 метра. А ние бяхме под постоянна охрана от първия ден в Бразилия - местни момчета, но и специални такива, дошли с нас от Англия. Страхуваха се от престъпността в страната, и то с основание.

Свършихме играта, казахме на момчетата от охраната, че няма да ползваме бусчето, а ще идем пеш - хотелът се виждаше, никак не бе далеч. Те помърмориха малко, но тръгнаха напред.

Embed from Getty Images

Ние с Фил поехме по улицата и видяхме, че група от 6 момчета върви на метри от нас, а край тях пъпли и един доста очукан автомобил, като в него имаше още четирима. Друга кола караше зад тях, празна. Леко се притеснихме, а наоколо нямаше никой друг. Тръгнахме по-бързо, а те - също.

Тогава Фил каза да си плюем на петите, ударихме го на спринт. И те тръгнаха да ни гонят, а колата почти се изравни с нас. Очевидно бе какво се случва. В този момент като в екшън филм се появи един миниван с тъмни стъкла, засече колата и спря на средата на улицата. Отвориха страничната врата и вече съвсем се изплашихме.

Но видяхме шефът на нашата охрана, който ни извика да скачаме вътре. И веднага отпраши зад стените на хотела, където вече бяхме на сигурно място."

Историята си звучи напълно реалистично, а Фостър я потвърди в разговора. Милнър, с типичното си чувство за хумор, добави:

"Като се замисля как се представихме на онова световно и какво ни чакаше при прибирането у дома, май нямаше да е толкова лошо да бъдем отвлечени. Поне нямаше да се говори за резултатите ..."

Англия отпадна в групата след загуби от Италия и Уругвай, и реми с Коста Рика.