Фенове и медии из Европа продължават да се възмущават от случилото се в минутите преди зрелищният полуфинал за Суперкупата на Испания, в който Реал (Мадрид) победи градския си съперник Атлетико с 5:3.

Суперкупата на Испания като редица други спортни събития за поредна година се провежда в Саудитска Арабия, а преди първия съдийски сигнал съвсем очаквано имаше минута мълчание за починалия два дни по-рано Франц Бекенбауер.

Минутата мълчание обаче бе освирквана от местните фенове. Още по време на живото предаване се видяха изненаданите реакции на играчите, както и на невярващите испански фенове по трибуните.

По време на мача Тони Кроос бе освиркван при всяко докосване, след като преди мача се изказа против даването на домакинство на Саудитска Арабия за каквото и да е събитие, а мнозина помислиха, че освиркването към Бекенбауер е било свързано именно с позицията на сънародника му Кроос.

От саудитска страна оправдаха поведението на феновете с културно различие и факта, че в арабския свят не е прието да се почитат починалите с минута мълчание.

Все пак неразбирането на даден обичай не е причина да го освикрваш, което изтъкват и медиите из Европа.

След случката редица фенове заляха социалните мрежи с призив нито един футболен турнир или мач да не бъде пращан в Саудитска Арабия.

Разбира се, едва ли освиркванията към починалия Бекенбауер ще спрат тази практика, защото все пак говорим за умопомрачителни средства, които саудитците плащат, за да имат не само футболни мачове от най-високо ниво, а още бокс, Формула 1, колоездачна обикола и дори рали "Дакар".