Роналд Куман застана за първи път пред медиите, след като се завърна като селекционер на Нидерландия. Спецът наследи на поста Луис ван Гаал от 1 януари, но заради здравословен проблем официалното му представяне се отлагаше.

В Зейст Куман увери представителите на медиите, че се готви революция в играта на "лалетата". Бившият бранител акцентира върху това, че ще налага офанзивен и атрактивен стил на игра, а схемата също ще бъде с акцент върху атаката - 4-3-3.

"Идеята е да се върнем към старата система с четирима защитници, а не с пет, каза 59-годишният специалист. - Ван Гаал беше непобеден 20 мача на поста си. Ще бъде чудесно и аз да мога да го направя, но искам да го направя по различен начин. По време на Мондиала имаше немалко моменти, в които си казвах: "Това трябва да се промени!" Първото нещо, което ще сменя, е схемата на игра. Изисквам атрактивен и атакуващ футбол, затова и тактическата ни постройка вече ще бъде 4-3-3", добави той.

Куман подписа договор до края на Световното първенство в САЩ, Канада и Мексико през 2026 г. Предизвикателството е голямо пред спеца, който води "лалетата" и в периода 2018-2020 г., като класира тима до финала на Лигата на нациите, а след това изведе отбора и до класиране на Евро 2020. Целта му сега ще бъде да спечели Лигата на нациите, като тимът се класира за финалната четворка заедно с Испания, Италия и Хърватия.

Куман ще се завърне на пейката на Нидерландия на 24 март в гостуването срещу Франция. Това е първият мач в квалификациите за Европейското първенство през 2024 г. в Германия. Другите съперници на "лалетата" в групата са Гърция, Ирландия и Гибралтар.

Getty Images