Когато Матю Леки тръгна от центъра, задържа умело топката, финтира два пъти датски бранител и я прати във вратата, в Катар бе 19:18 часа. В Сидни и Мелбърн - 3:18 часа сутринта.

Въпреки това есплозията от шум и лудост бе еднаква сред осемте хиляди австралийци на стадиона и сред над 200 000, изсипали се по улиците на двата най-големи града, за да гледат мача заедно. И тази страна вече безвъзвратно е луда по футбола, няма съмнение.

На "Федерейшън Скуеър" в Мелбърн - традиционното място за празненства на феновете в Мелбърн, тълпата се бе събрала още преди полунощ.

Традицията е такава от 2006-а, когато едно голямо поколение на "кенгурата", водено от Тим Кейхил, Хари Кюъл и Марк Видука ги радваше на Мондиала в Германия.

Тогава те отново минаха групите, изхвърляйки по пътя Хърватия, а една доста спорна дузпа ги елиминира на осминафинала с Италия.

Сега Дания бе посечена и в събота от 21 часа Австралия ще играе за втори път в своята история на осминафинал.

"Знаем какво става на "Фед" (както наричат площада австралийците) - каза Греъм Арнолд, техният селекционер. - Радвам се, че отново успяхме да зарадваме хората у дома. Ние сме тук заради тях и нека светът види как страната ни празнува спортните си успехи.

Четох някъде преди световното, че футболът е едва пети по популярност спорт в Австралия. Мисля, че отдавна не е така, особено около мачовете на националния отбор. Хората подкрепят този тим."

По улиците никой не бързаше да се прибира. Най-големите градове на Австралия изобщо не спаха, огласяни от тромби и песни, а факлите създадоха атмосфера като в Южна Америка.

Пети по популярност спорт? Може, но не и по време на Мондиал!