Мароко се присъединява към съвместната кандидатура на Испания и Португалия, с която трите държави ще искат домакинство но Мондиал 2030. Страната съобщи това официално на конгреса на ФИФА в Руанда, като номинацията бе придружена от слогана за "единна и безпрецедентна кандидатура на два континента, обединяваща Средиземноморския регион".

Мароко заменя в тройната коалиция Украйна, която бе добавена към Испания и Португалия преди 6 месеца. Официалната причина е, че ФИФА е настояла пред властите в Киев да оттеглят номинацията, но не заради военния конфликт в страната, който продължава вече 13 месеца.

През ноември 2022-ра бе арестуван шефът на украинската футболна федерация Андрей Павелко, който е обвинен в присвояване на средства, дошли именно от световната футболна централа. Той е санкциониран да не изпълнява функциите си поне за 12 месеца, а продължаващите разследвания за корупция във футбола в страната са причината ФИФА да изиска Украйна да изтегли своето участие в кандидатурата.

Големият конкурент, а и сочен за фаворит за домакин на световното след 7 години, е друг.

Съвместната номинация на Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили бе обявена също официално, а причината именно те да се считат за претендент №1 да спечелят, е уругвайското присъствие. Именно в Монтевидео се раждат Мондиалите с първото им издание през 1930-а, а световното през 2030-а ще отбележи 100 години от онова лято.

Предполага се, че дори и по сантиментални причини, ФИФА ще фаворизира южноамериканската кандидатура.

Чака се официално да бъде потвърдена още една тройна такава - на Гърция, Египет и Саудитска Арабия, която пък ще обединява не два, а три континента. Не е изключено да има и африкански кандидат, но времето до юни, когато изтича срокът за официализиране на номинациите, изтича.

През есента на 2024-а ще имаме и гласуването за избиране на домакин на първенството през 2030-а.