Лео Меси говори за емоциите на Мондиал 2022, за грозните сцени от мача с Нидерландия, за чувството да си световен шампион и още...

Аржентинската суперзвезда гостува в популярния подкаст на Анди Кузнецов - "Perros de la Calle", където въпросите се въртяха основно около случилото се в Катар през декември.

"На 18 декември всичко се промени за мен - каза Лео. - Всичко, за което съм мечтал някога, се сбъдна. Световната купа седеше там и ми казваше - хайде, вземи ме! Това беше. Няма какво повече да искам или да очаквам от футбола. Това исках. Постигнах всичко на клубно ниво, също и като индивидуални награди. Бог запази за края на кариерата ми и успехите с националния отбор, той беше предвидил всичко.

Преди дузпата на Монтиел (последната на финала с Франция) просто се молех на Бог. Казвах му - моля те, нека просто той да вкара топката във вратата, нека не страдаме повече."

И все пак, остава едно-единствено леко разочарование за Меси от паметния финал в Доха и спечелената купа.

"Искаше ми се Марадона да доживее да го види - каза десетката. - Винаги в мечтите си съм виждал този момент, как аз вдигам купата на световен шампион с Аржентина, а Диего ми я дава. Или поне - да е там, до нас, до играчите.

Знам колко много той обичаше страната си и националния отбор. И колко страдаше с нас на предишните световни първенства, на които не успявахме да спечелим. Но съм убеден, че ни е гледал отгоре."

Действията на аржентинците на четвъртфинала с Нидерландия, когато се стигна до грозни сцени, обиди и дори сблъсък на терена, не са подминати сред въпросите.

Както и думите на Лео към нападателя на Нидерландия Ваут Вегхорс (сега в Манчестър Юнайтед), когото нарече "глупак" пред камерите в миксзоната след мача.

"Всъщност, не се гордея с това - призна Меси. - Винаги съм уважавал противниците, но преди онзи мач те казаха неща, които ни мотивираха допълнително. Видях пресконференцията на Ван Гаал преди двубоя, чух какво каза за мен и за аржентинския отбор. Затова и след мача направих тези жестове към него, адреналинът, нервите и напрежението ме управляваха. 

После техният играч мина и подхвърли нещо, а аз си изпуснах нервите... Не ми харесва да имаме такъв имидж, разбира се. Изписа се много за това и за случилото се след финала с Франция... И си заслужаваме някои от критиките. Но емоциите са силни, с това го обяснявам. Ако някой се е почувствал обиден, извинявам се за случилото се."

Капитанът на световните шампиони разказа и за "експлозията" в социалните мрежи, която предизвика със снимката си с купата. Тя счупи рекордите за харесвания в Инстаграм за цялата история на платформата.

"Не знаех изобщо, прочетох за това в медиите - казва Лео. - Аз управлявам профилите си в социалните мрежи, не някаква компания. Отворих телефона си след финала и WhatsApp беше експлодирал от съобщения. Инстаграм? Майко мила - сигурно бяха над милион.

Блокираха ме временно точно, когато успях да публикувам снимката. Явно платформата не издържа...

Същата нощ започнах да отговарям на приятели, на някои от съобщенията... Но това беше невъзможна работа. На следващата сутрин видях, че има над 50 милиона харесвания на снимката. И още не можех да осъзная какво се е случило.

Паредес ми каза - хората проста са искали да те видят като световен шампион, не се чуди.

Снимката е хубава, но ако Диего ми бе дал купата - двамата на подиума с трофея... Ето това щеше да е наистина прекрасна снимка за историята."