Взаимни обвинения между милиардери, а по средата е закъсалият финансово футболен "Левски". До нетипичната ситуация се стигна след провала на сделката между клуба и сръбския магнат Драган Шолак.

От компанията на Шолак обясниха, че причина за неуспешния край на преговорите е дълг на "Левски" към "лице, попаднало под международни санкции". Директна препратка към бившия собственик на "сините" Васил Божков, който бе санкциониран по закона Магнитски.

Нещо повече - Шолак бе категоричен пред колегите от "Капитал", че нито една сериозна компания няма да инвестира в клуба заради тази ситуация.

"Мога да ви уверя, че положихме сериозни усилия и приложихме цялата си професионална експертиза, за да преструктурираме успешно дълговете на ФК Левски и да разработим стабилен бизнес модел, който да гарантира устойчив успех на клуба, както желаят многобройните привърженици и фенове на отбора в България.

Вложихме много финансови средства за привличане на експерти, изготвяне на анализ и намиране на решение, с което да постигнем това. Но за съжаление не успяхме, заради огромния дълг и лошата структура на дълга, част от който е под международни санкции.

Опитахме се да намерим правилното решение от правна гледна точка, но установихме, че такова решение не може да се намери. Невъзможно е да се инвестира в клуба при такива условия. ФК Левски, в настоящата ситуация, не би бил инвестиционна цел за нито един сериозен международен инвеститор", се казва в изявлението на Шолак.

А отговорът от Васил Божков не закъсня.

Бизнесменът и бивш собственик на "сините", който от няколко години се намира в Дубай, бе категоричен, че никой не го е търсил и не е водил преговори относно дълга на "Левски" към него.

"Още преди съм казвал, че няма да търся пари от ПФК Левски. Не съм участвал в преговори със Sport Republic. Ако НАП е търсила нещо от Левски от името на запорираните дружества, то това не идва от мен. Тези, които най-много плачат в момента, трябваше да мислят повече навремето", обяви отново пред "Капитал" бившият собственик и намекна, че държавата, а не той, си търси парите.

Клубът дължи около 15 млн. лв. на фирми на Божков. От тях 8 млн. лв. са по заем за строежа на новата трибуна, а 7 млн. лв. са кредит към друга от компаниите му.

Отделно "Левски" има и над 11 милиона лева дълг към НАП. Заради което сметките на футболния клуб са под запор, а от "Герена" призоваха за фенски дарения.

Под сериозна въпросителна е и лицензът на "Левски", въпреки че от клуба засега успокояват, че ще се намери изход от кризата.