От около 12 часа футболът се тресе, а играта е изправена пред истинска революция в лицето на Суперлигата. Няколко водещи европейки клуба решиха да се отцепят от добре познатата до този момент футболна система, за да създадат своя лига на богатите.

Естествено, че вълната от реакции е абсолютно негативна. В това число влизат мненията на бивши играчи и треньори, както и на милиони фенове, които буквално сринаха социалните мрежи.

Ясно е, че тази Суперлига слага край на футбола във вида, в който го познаваме. Това ще доведе и до крах на отделните национални първенства, а вече някои фенски групи на Острова започват да готвят протести.

В цялата вълна от негативизъм, критики и опити за саботаж на новия план, се прокрадват и мненията на хората стоящи зад проекта.

Оказа се, че основна движеща сила са собствениците на Манчестър Юнайтед - братя Глейзър, босът на Реал - Флорентино Перес, както и този на Ювентус - Андреа Аниели.

Джоел Глейзър, който вече доста години е собственик на Юнайтед заедно с брат си, но не е особено харесван от феновете на тима, сподели:

"Ще съберем най-великите отбори с най-добрите играчи. Това е отварянето на нова страница в историята на футбола. Осигуряваме ви топ мачове всяка седмица на най-добрите стадиони.

Този турнир ще подпомогне и финансирането на отделните футболни пирамиди", сподели американският милиардер.

По темата се изказа и Флорентино Перес, който е един от първите хора, превърнали тази игра в бизнес за генериране на милиони.

"Отборите основатели се обединихме около идеята, че ни трябват по-сериозни мачове на по-високо ниво всяка седмица. Това ще подпомогне футбола в глобален план.

Абсолютно всяко ниво на футбола ще спечели от това нещо. Футболът е единственият глобален спорт, има 4 милиарда фенове, наша отговорност е да задоволим желанията на феновете за топ качество".

Новият президент на Барселона пък бе болезнено искрен по темата, като накратко сподели:

"Европейската суперлига е въпрос на пари, на страшно много пари, това е истината".