Уругвай победи Гана с 2:0, но и двата отбора отпаднаха и няма да играят на осминафинал на Мондиала, след като луд сценарий реши изхода на група Н.

Двата тима направиха страхотен мач с драма, здрави сблъсъци и върнал лентата към култовия двубой на тези съперници преди 12 години.

Минути преди края Южноамериканците бяха втори в групата с 4 точки, Португалия я печелеше със 7, а ганайците оставаха 3. Корея пък имаше 2, но вкара в добавеното време и спечели с 2:1 срещу "мореплавателите".

И това промени всичко - с равен актив, по 4 точки, и с голова разлика 4-4 срещу 2-2 на "урусите", корейците се класират.

На осминафинал те ще играят в понеделник с победителя от група Н, който ще стане ясен по-късно тази вечер (това е групата на Бразилия, където вероятно селесао ще е първи).

ВИЖЕ СНИМКИ ОТ МАЧА>>>

Снимка: Getty Images

Уругвай спечели мача и свърши своята работа, но новината от другия стадион разплака тима. Два гола вкара халфът на Фламенго Джорджиано де Араскаета в 26-ата и 32-рата минути, а пет минути преди първото попадение капитанът на африканците Андре Аю изпусна дузпа. Луд, луд мач - както и се очакваше.

Луис Суарес бе титуляр с лентата на ръката за Уругвай, а той е човек с особен статут в това съперничество.

Преди 12 години спря с ръце голов удар на ганаец в 120-ата минута на четвъртфинала на Мондиала, дузпата бе изпусната, Луис бе изгонен... Но омразата към нападателя в цяла Африка е огромна. Днес от първата минута той бе като допълнителната съставка, която бе добавена към една и без това взривоопасна смес.

В 21-вата минута вратарят Серхио Рошет легна в краката на Мохамед Кудус, а той ловко го прескочи, като се препъна в тялото му - дузпа след намеса на системата ВАР. Но Рошет спаси удара на Аю, който изглеждаше на път да се разплаче. Ганайците бяха в шок, спомените, цялата драматичност на ситуацията, сякаш ги срина емоционално. И в следващите 11 минути мачът им се изплъзна. Де Араскаета първо довкара отбита топка след удар на Суарес, а после Луис му даде асистенция и от въздуха заби красив втори гол - 2:0 за шест луди минути!

След почивката Гана натисна, но Уругвай се бранеше мъдро, а Суарес се скара неведнъж с рефера от Германия Даниел Зиберт и очаквано получи картон. Не че му пукаше, каузата за класирането на отбора бе далеч по-важна.

На два пъти уругвайците искаха дузпа, и не без основание.

Но решенията на Зиберт този път бяха срещу тях, за разлика от ситуацията в 21-вата минута. А един гол в края се оказа решаващ за отпадането на "селесте".

Суарес бе заменен и изгледа последните минути със сълзи в очите от скамейката.

В осемте добавени минути голът висеше на косъм пред ганайската врата, но и пред тази на Уругвай при всяка контраатака - южноамериканците бяха тръгнали "ва банк". Те отпадат инфарктно от световното, а напред отиват Португалия и Корея.

След края целият отбор опита да се разправи със Зиберт след отсъжданията му.

Този път плака не само Гана, плакаха и уругвайците, за разлика от онзи знаменит мач преди 12 години.